Karate je končno postal nov olimpijski šport

David in Filip že kandidata za OI v Tokiu 2020

Prlekija-on.net, nedelja, 9. oktober 2016 ob 08:44
David Klobasa in Filip Španbauer

David Klobasa in Filip Španbauer

Na zasedanju skupščine Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), ki je potekala v Rio de Janeiru, so delegati soglasno potrdili, da je karate postal novi olimpijski šport, ki je vključen že v program olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. S tem so se uresničile dolgoletne želje in sanje milijonov karateistov po vsem svetu. Glavni kriteriji za izbor novih športov so bili, da so športi popularni na Japonskem, ki bo gostiteljica iger, predvsem pa da so popularni med mladino modernega sveta, ki bi tudi na ta način postala bolj povezana z olimpijskim gibanjem. Karate, ki nedvomno sodi med tri najbolj razširjene borilne športe na svetu, se je dolgo boril za sprejem v olimpijsko družino. Pot k olimpijskemu statusu si je končno priboril na Japonskem, od koder tudi izvira in tukaj bo svoje predstavnike imela tudi Slovenija.

Med njimi, pa kot kažejo sedanji rezultati, in zadnja kategorizacija športnikov s strani OKS, imata veliko možnosti tudi člana Shotokan karate - Do kluba Gornja Radgona, David Klobasa in Filip Španbauer.

Radgončani odlični v Čakovcu
V medžimurski prestolnici Čakovcu je potekal 20. mednarodni karate turnir Medžimurje open 2016, kjer so se odlično odrezali tekmovalci Shotokan Karate - Do kluba Gornja Radgona. Radgonski klub je zastopalo šest fantov: Florian Tobias Leithner, Aleks Klobasa, David Klobasa, Blaž Klobasa, Nejc Sterniša in Kristjan Klemenčič, ki so se odlično odrezali.

Tako je David Klobasa v kategoriji kate mladinci 16 -17 let osvojil 2. mesto, v kategoriji kate mlajši seniorji 18 - 20 let pa še 1. mesto. Nejc Sterniša je v kategoriji kate mlajši kadeti 12 - 13 let zasedel prav tako odlično 1. mesto, Kristjan Klemenčič je v kategoriji kate mlajši kadeti 12 - 13 let (open) osvojil 2. mesto. Radgonska ekipa v zasedbi Blaž Klobasa, Nejc Sterniša in Kristjan Klemenčič se je uvrstila na 1. mesto v kategoriji mlajši kadeti 12 - 13 let. Ostali udeleženci so se uvrstili na 5. mesto vsak v svoji kategoriji, kar je v močni konkurenci tudi izjemen dosežek.

Matevž in Sani solidna med 1610 tekmovalci
Pred dnevi je na Hrvaškem, prestolnici Primorja, potekalo veliko mednarodno karate tekmovanje Rijeka open 2016, kjer je nastopilo rekordnih 1.610 tekmovalcev in tekmovalk iz kar 189 klubov oziroma 19 držav. Da je šlo za izredno močno tekmo potrjuje tudi podatek, da je tekmovanje trajalo dva dni, v posameznih kategorijah pa je bilo čez 30 tekmovalcev. Kljub temu so se mladi Radenčani dobro borili in tudi izkazali. Tako je Matevž Jurinec, v kategoriji kadeti -70 kg bil odličen, čeprav je v polfinalu moral priznati poraz in je na koncu zasedel 5. mesto. Ob tem je Sani Skotnik, v kategoriji  kadeti -52 kg moral priznati poraz v četrt finalu in na koncu zasedel 7 - 8. mesto.


Več v Šport