Športna inovacija z Mino Markovič – ena stena, tisoč smeri

Gre za edinstveno rešitev, kombinacijo plezalne stene z interaktivnimi oprimki z LED lučkami in mobilne aplikacije

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. oktober 2016 ob 11:39
eClimber na Ptuju

eClimber na Ptuju

V soboto, 8. oktobra, so v dopoldanskih urah na Mestnem trgu v središču Ptuja javnosti uspešno predstavili eClimber, športno inovacijo, razvito pod okriljem Kreala, blagovne znamke podjetja Kreativni aluminij d.o.o., ki je idejni nosilec projekta. Gre za edinstveno rešitev, kombinacijo plezalne stene z interaktivnimi oprimki z LED lučkami in mobilne aplikacije.

Predstavitve se je udeležila vrhunska športna plezalka Mina Markovič, ki je z nasveti tudi sama sodelovala pri razvoju stene. Z udeleženci je delila svoje poglede na plezanje in pohvalila eClimber kot dovršeno inovacijo, ki lahko veliko prispeva k razvoju tega športa. Seveda ga je tudi preizkusila: sama je postavila smer v aplikaciji in jo preplezala. Pri plezanju je z nasveti - in tudi prijemom, kadar je zdrsnilo - pomagala številnim mladim nadobudnežem, ki so se pognali po eClimberju.

Na dogodku, ki so ga organizirali skupaj z Zavodom za turizem Ptuj, je spregovoril še ptujski župan Miran Senčar, ki je poudaril, da je takšne inovacije treba spodbujati in je zaželel snovalcem eClimberja veliko sreče.

Prireditev je pritegnila veliko pozornosti in mnogi, zlasti najmlajši, so se z veseljem podali na eClimber, za kar so bili nagrajeni z majico s podpisom Mine Markovič.

eClimber omogoča usmerjen trening skoraj neskončnega števila kombinacij
V aplikaciji si izberemo smer želene težavnosti in že se nam na plezalni steni osvetlijo oprimki, po katerih moramo plezati. Začetniki si izberejo manj zahtevno smer in se jim osvetlijo oprimki, ki nudijo lažji prijem, pa tudi bolj na gosto so posejani po steni. Rešitev je primerna tudi za izkušene plezalce, ki lahko posežejo po takšnih smereh, pri katerih so osvetljeni zahtevni oprimki, ki so tudi bolj oddaljeni drug od drugega. Tako je eClimber rešitev, ki na razmeroma majhnem prostoru omogoča usmerjen trening skoraj neskončnega števila kombinacij, od lahkih do skrajno zahtevnih. Zato je eClimber ena stena, ki ponuja tisoč smeri. Izberemo lahko celo smeri, ki simulirajo resnične stene, ali pa izdelamo lastne. Aplikacija omogoča shranjevanje rezultatov, tako da lahko spremljamo napredek in ga primerjamo z drugimi. To spremeni plezanje iz individualne izkušnje v skupinsko igro.

Kreativni aluminij d.o.o. je Talumov inkubator podjetniških idej za potencialne rabe aluminija, v katerem nastaja tako urbana oprema, ki bogati javne prostore in jih spreminja v kraje aktivnega druženja, kot presežki industrijskega oblikovanja. Tako so se denimo oblikovali napredna otroška igrala, zunanji fitnes, pametne klopi, dovršeno javno ter notranjo razsvetljavo in še marsikaj.

Pri razvoju eClimberja so sodelovali še Laboratorij za alternativne tehnologije Strojne fakultete v Ljubljani, MRClimbing - Matevž Gradišek, mednarodni sodnik športnega plezanja - je sodeloval z oprimki in samo steno ter dragocenimi nasveti za funkcionalnost stene, Bemobile je razvil namensko programsko opremo, Sitel – podjetje, specializirano za tehnologije obnovljivih energetskih sistemov - pa je prispevalo sistem za avtonomno napajanje. Z nasveti je pri razvoju sodelovala tudi vrhunska plezalka Mina Markovič.


Več v Šport