Na Grüntu so kuhali prleško kislo žüpo

Daleč naokrog je dišalo po prleški kisli juhi, ki sodi k trgatvi

Jože Žerdin, ponedeljek, 10. oktober 2016 ob 13:48
Kuhanje prleške kisle žüpe

Kuhanje prleške kisle žüpe

Turistično društvo Cven je na prireditvenem prostoru na Grüntu pripravilo zaključno kulinarično prireditev z naslovom kuhanje prleške kisle juhe (žüpe). To kulinarično prleško jed so nekoč naše babice kuhale v črnih kuhinjah in sicer v času trgatve grozdja v vinogradih, katero so pred ali po trgatvi vsi, ki so se udeležili trgatve poskusili. K jedi pa so še dobili rujno vinsko kapljico in domače prleške kulinarične specialitete.

Recept za kuhanje prleške kisle juhe, katero so člani Turističnega društva Cven kuhali na odprtem ognju v kotličku, je med drugim vseboval svinjsko meso, krompir, papriko in različne začimbe, od lovorjevega lista, žajblja, popra itd. Kuhanje kisle juhe je sicer potekalo kar precej časa, kajti za kuhanje je bilo potrebno pripraviti sestavine. Vsi, ki so obiskali turistični prostor na Grüntu so že od daleč začutili prijeten vonj po kuhani prleški kisli juhi.

Člani društva so za obiskovalce skuhali okoli 30 litrov prleške kisle juhe, katero so ob koncu kuhanja brezplačno podarili vsem, ki so tisti dan prišli na Grünt na Cven. Člani društva so ponosni, da ima društvo kar precej članic, ki so vešče kuhanja in peke prleških specialitet, kajti na ta način društvo ohranja prleško kulinariko in to prenaša na mlajše rodove.


Več v Družabno