Sladki mošt je končal v grajski kleti

Ob Negovskem gradu so potrgali grozdje z brajd in stisnili 200 litrov vina

Prlekija-on.net, torek, 11. oktober 2016 ob 09:11
Grajska trgatev

Grajska trgatev

Turistično društvo Negova - Spodnji Ivanjci, ki vseskozi skrbi za ohranitev starih kmečkih običajev, je v sodelovanju z Zavodom za kulturo, promocijo in turizem Kultprotur ter občino Gornja Radgona pripravilo tradicionalno, 4. grajsko trgatev za obzidjem Negovskega gradu. Potrgali so še vedno zdravo grozdje z grajskih brajd, ki so postavljene na sončnem delu pobočja gradu ob zeliščnem vrtu. Brajde je pred davnimi letih uredil tedanji stanovalec Franc Vindiš, ki je z družino živel v gradu. Na brajde je speljana trta samorodnica, klinton in jurka. Ker društvo skrbi za ohranjanje ljudskih običajev, je poskrbelo za vzdrževanje brajd in trte, ki je letos kljub spomladanski pozebi dobro obrodila.

Turistična prireditev »Grajska trgatev«, je bila letos posebej dobro obiskana. Obiranja in "prešanja" se je udeležilo okrog 40 članov društva in tudi drugih, ki jim je trgatev lepo doživetje. Kot je običaj sta grozdje na prešo nosila »pütarja« Andrej Kačič in 5-letni mali ponosni »pütar« Lado Bratuša. Ker je trgatev bila ob vikendu, je Negovo obiskalo tudi veliko število turistov. Kot nam je povedal predsednik društva Zdenko Bratuša, si je trgatev in pešanje ogledalo več kot 150 turistov iz raznih delov Slovenije. To so bili turisti, ki so obiskali Negovo zaradi gradu in kraja, kjer je živel znani Slovenec Ivan Kramberger, imenovani Dobri Človek iz Negove. O trgatvi nam je predsednik Zdenko Bratuša povedal: "Stisnili smo 200 litrov mošta. Za prešanje je poskrbel Iztok Starovasnik, za nego mošta pa skrbi kletar Milan Rojko. Vino iz te trgatve hranimo v grajski kleti, kjer so v preteklosti hranili vino iz grajskih vinogradov, zlasti iz vinograda na Kuglu, ki se nahaja skoraj v središču Negove."

Pridelano vino društvo toči ob raznih prireditvah, ki jih prirejajo skozi leto. Za dobrote, ki jih berači uživajo ob trgatvi, so poskrbele članice turističnega društva, za prijetno razpoloženje pa glasbeniki "Bratje Kurbus" iz Sv. Jurija ob Ščavnici.


Več v Družabno