Po vsej Evropi letos »Otroci rešujejo življenja«

Radenci: Usposabljanje osnovnošolk in osnovnošolcev

Filip Matko Ficko, petek, 14. oktober 2016 ob 07:54
Otroci rešujejo življenja

Otroci rešujejo življenja

Evropa vsako leto 16. oktobra obeležuje »Evropski dan oživljanja«, ki letos posebno pozornost namenja otrokom in poteka pod geslom »Otroci rešujejo življenja«. Ob tem so partnerji tega programa, skupaj s sopodpisniki, na Ministrstvo Republike Slovenije za izobraževanje, znanost in šport naslovili pobudo o uvedbi obveznega 2-urnega nacionalnega izobraževalnega programa iz temeljnih postopkov oživljanja.

Raziskave in dolgoletna praksa v nekaterih državah raziskave, da bi se naj delež očividcev, ki začnejo ob srčnem zastoju oživljati, namreč najbolj povečal prav z obveznim nacionalnim učenjem otrok. Istočasno je tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) izdala priporočilo za najmanj dve uri učenja oživljanja otrok od 12. leta starosti dalje. Zatorej bo ob tokratnem »Evropskem dnevu oživljanja« po vsej Sloveniji potekalo več kot 90 brezplačnih tečajev temeljnih postopkov oživljanja po osnovnih šolah in širše. Partnerji projekta (Slovenski reanimacijski svet, Rdeči križ Slovenije in Val202) pa bodo tudi na druge načine ozaveščali, da lahko s preprostimi postopki sočloveku rešimo življenje in pri tem posebej poudarjali vlogo otrok.

Dveurno usposabljanje učenk in učencev (skupno 28 otrok) 7. a (razrednik Simon Belec) in 7. b (razredničarka Lea Žiško) Osnovne šole Kajetana Koviča v Radencih je potekalo v četrtek, 13. oktobra, dopoldne. Kot predavateljica - prostovoljka Območnega združenja Rdečega križa Slovenije v Gornji Radgoni se je izkazala Davorka Makovec, ki je pred upokojitvijo bila aktivna sekretarka te organizacije. Mladim je teoretično in praktično prikazala masažo srca na lutki Ančki ter uporabo defibrilatorja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje