V Veržeju je potekal tečaj pisanja ikon

Udeleženci so na tečaj pisanja ikon prišli iz raznih koncev Slovenije predvsem z namenom, da spoznajo pisanje ikon in njeno zgodovinsko preteklost

Jože Žerdin, petek, 14. oktober 2016 ob 08:03
Tečaj pisanja ikon

Tečaj pisanja ikon

V Maroševi dvorani Zavoda Marianum v Veržeju je potekal tečaj pisanja ikon. Udeleženci so na tečaj pisanja ikon prišli iz raznih koncev Slovenije predvsem z namenom, da spoznajo pisanje ikon in njeno zgodovinsko preteklost. Tečaj je vodila mag. Silva Boženova, ki je na tem področju prava umetnica, kajti vsakemu udeležencu je lepo pokazala, kako se svete podobe - ikone pišejo, pri čemer so pri pisanju uporabljali različne barve.

Udeleženci so med drugim pri pisanju ikon ustvarjali podobe Marije in Kristusa, saj jih je pri pisanju navdajal navdih svetopisemskih podob. Vsak udeleženec si je na tečaju naredil po eno svetopisemsko podobo ikono. Ob koncu tečaja so se vsi skupaj zbrali v Marijini kapeli v Zavodu Marianum v Veržeju, kje so novo napisane ikone položili pred oltar nakar jih je direktor Zavoda Peter Pučnik blagoslovil in pokadil.

Vsi udeleženci so vsem z velikim veseljem pokazali kar so v treh dneh ustvarili, kajti preko svojih pisanih ikon se bodo lahko odslej še v večji meri zatekali h molitvi.


Več v Kultura in izobraževanje