V ZD Ljutomer so pričeli z izvajanjem delavnic iz področja duševnega zdravja

Želja in cilj zaposlenih v Zdravstvenem domu Ljutomer je ob pravem času prepoznati osebe z duševnimi motnjami in povečati delež tistih, ki bodo ustrezno zdravljeni

Prlekija-on.net, četrtek, 20. oktober 2016 ob 13:51
Zdravstveni dom Ljutomer

Zdravstveni dom Ljutomer

V Zdravstvenem domu Ljutomer so pričeli z izvajanjem štirih delavnic iz področja duševnega zdravja:
  • Podpora pri spoprijemanju z depresijo
  • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
  • Spoprijemanje s stresom
  • Tehnike sproščanja
Za prve tri delavnice je potrebna napotitev osebnega zdravnika ali diplomirane medicinske sestre iz referenčne ambulante osebnega zdravnika. Te potekajo v štirih srečanjih po 90. minut. Med tem ko za krajšo delavnico Tehnike sproščanja napotitev ni potrebna.

Duševne motnje so zelo pogoste. Zaradi njih je oteženo življenje tistih, ki za duševno motnjo zbolijo, kakor tudi njihovih bližnjih in vseh ostalih, ki so z njimi v družbi tako ali drugače povezani. Zaradi nepoznavanja ozadja duševnih motenj, vzrokov in povodov ter samih procesov, ki se v telesu odvijajo med duševno motnjo, ostaja veliko posameznikov z duševno motnjo spregledanih. K slednjemu veliko doprinese tudi stigma duševnih motenj, ki je med nami še vedno zelo prisotna.

Želja in cilj zaposlenih v Zdravstvenem domu Ljutomer je ob pravem času prepoznati osebe z duševnimi motnjami in povečati delež tistih, ki bodo ustrezno zdravljeni.

Da bi lahko dosegli dani cilj, bo potrebno širšo javnost informirati o duševnih motnjah, kot o povsem »običajnih« boleznih. Z delavnicami želijo ponuditi pomoč in podporo vsem, ki se že zdravijo za omenjene bolezni ali opažajo pri sebi nekatere simptome, ki bi lahko vodili v duševno bolezen.

Za vse informacije vam je na voljo vodja delavnic Danijela Kutnjak, dipl.m.s., na telefonski številki 02/585-14-48, vsak dan med 7.30 in 14.30 uro.


Več v Kultura in izobraževanje