Težave zaradi znižane cene zdravstvene nege

V Domu starejših občanov Ljutomer, ki je polno zaseden, želijo tudi bivalno enoto za stanovalce z demenco

Prlekija-on.net, četrtek, 3. december 2009 ob 07:001
Dom starejših občanov Ljutomer

Dom starejših občanov Ljutomer

"Ker gre leto h koncu, že lahko ocenimo, da bomo naše poslovne načrte dobro realizirali, čeprav so se razmere, v katerih dom deluje, v dobršni meri poslabšale. Posledice gospodarske recesije so se pričele močneje odražati predvsem pri financiranju storitev zdravstvene nege."

"Aprila je zdravstvena zavarovalnica domovom znižala ceno zdravstvene nege na podlagi sklenjenih pogodb tako, da od takrat mesečna plačila računov pokrivajo komaj še plače zdravstvenega osebja, ne pa materialnih stroškov in amortizacije. Zavarovalnica tudi s samovoljnim spreminjanjem kriterijev nadzornih zdravnikov vse bolj odločno zmanjšuje zdravstveni delež financiranja institucionalnega varstva starejših. V zadnjem času se kriza vse bolj kaže tudi pri poravnavanju doplačil za oskrbo stanovalcev s strani občin, s strani svojcev pa za zdaj še v manjši meri," je ob osmi obletnici Doma starejših občanov v Ljutomeru opozoril na težave direktor Boris Sunko.

Kljub omejitvam so uspeli letos izpeljati nekatera investicijsko-vzdrževalna dela. Tako so med drugim porabili nekaj več kot 30 tisoč evrov za odpravo posledic zamakanja pod tlemi kuhinje, ki se je razširilo pod večji del pritličja. Kot je poudaril Sunko, dom vsa leta uspešno posluje, predčasno so uspeli tudi odplačati kredit, ki je bil pred odprtjem najet za nakup opreme. Ljutomerski dom starejših občanov je polno zaseden.

Potem ko so imeli v letu 2002 130 stanovalcev, danes nekaj več kot 70 zaposlenih skrbi za 155 stanovalcev, v prihodnje pa si vodstvo doma prizadeva pridobiti dodatne prostore. Pri gradnji doma, ki zagotavlja kvalitetno institucionalno varstvo starejšim občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej, ki so poleg države tudi prispevale sredstva za izgradnjo, in tudi širšega območja, ni bila predvidena ureditev prostorskih pogojev za bivalno enoto za stanovalce z demenco. Tako vodstvo doma skupaj z občino Ljutomer že išče primerne prostore.

Sunko je še izpostavil problem, s katerim se bodo domovi severovzhodnem delu Slovenije srečevali v prihodnje: "Zaradi nesmotrnosti politike države pri podeljevanju koncesij je pričakovati, da bodo domovi v severovzhodnem delu Slovenije vse težje dosegali polno zasedenost, kar bo močno ogrozilo poslovanje."

O težavah, ki tarejo domove za starejše, in o predstavitvi razvoja socialnega varstva bodo v Ljutomeru v sklopu praznovanja osme obletnice Doma starejših občanov Ljutomer govorili na okrogli mizi v ponedeljek, 14. decembra.


Več v Gospodarstvo