Na brotvo v novih delovnih oblekah

Člani Folklornega društva Sv. Jurij ob Ščavnici so se predstavili v novih delovnih oblekah

Branko Košti, sobota, 22. oktober 2016 ob 18:55
Folklorni večer Gremo na brotvo

Folklorni večer Gremo na brotvo

Plesalke in plesalci Folklornega društva Sv. Jurij ob Ščavnici so na prireditvi z naslovom Gremo na brotvo v novih delovnih oblekah, predstavili nova oblačila, katera je na osnovi raziskave dr. Marije Makarovič o oblačilni kulturi na območju današnje občine konec 19. in v začetku 20. stoletja, sešila znana izdelovalka folklornih kostumov Rezka Lisec iz Murske Sobote.

Veselemu kulturnemu dogodku v Kocbekovi dvorani KUS so ob številnih ljubiteljih ljudskega plesnega izročila prisostvovali avtorica raziskave dr. Marija Makarovič, starosta slovenske folklore prof. Mirko Ramovš, šivilja Rezka Lisec, župan Miroslav Petrovič in podžupan Ivan Fras, kateri je kot direktor Pokrajinskega arhiva Maribor bil dr. Makarovičevi pri njeni raziskavi v veliko pomoč.

Folklornemu večeru primerno je bila prireditev izpolnjena s folklornimi plesi, katere je s svojimi plesalci na oder postavil njihov vodja Sašo Ropoša, med plesnimi točkami pa so posamezni plesalci in plesalke, ob spremljajočem tekstu povezovalke Katje Peršak, razkazali posebnosti njihovih novih delovnih oblačil. Za popestritev programa so poskrbeli godci iz Marije Snežne, za smeh pa člana dramske sekcije KD Kajer iz Bučečovcev, katera sta se v skeču prepirala o tem, ali jabošnica včekne ali vreže, dokler ni obema vrezala v hlače.

Prireditev se je zaključila v avli KUS s klepetom in pogostitvijo vseh, nastopajočih in obiskovalcev.


Več v Kultura in izobraževanje