Oplotničani so prišli v Banovce na kožühanje koruze

Pri Belakovih v Banovcih so pripravili nočno kožühanje koruze

Jože Žerdin, nedelja, 23. oktober 2016 ob 11:55
Kožühanje koruze v Banovcih

Kožühanje koruze v Banovcih

Časi, kot so bili na kmetih nekoč, se prav gotovo ne bodo več nikoli ponovili. Prišli so novi čas in nove navade, a spomin na nekdanja kmečka opravila so ponekod, kot denimo v Banovcih še vedno ostala živo pisan spomin, kamor sodi tudi jesensko ličkanje, po prleško kožühanje koruze.

Pri družini Andreja in Ivanke Belak v Banovcih je bilo v soboto, 22. oktobra, zelo veselo, kajti družna Belak je pripravila prleško kožühanje koruze na stari način. Dan prej so domači ob pomoči vaščanov Banovcev na bližnji njivi ročno potrgali koruzo trdniko in jo pripeljali na kmečko gumno, kjer je koruza čakala pridne roke »lipačev«. Kot obujanje starega kmečkega opravila je gospodar Andrej na ročno kožühanje koruze povabil znance, prijatelje in sorodnike, prišli pa so tudi domačini Banovcev ter prijatelji iz Oplotnice.

Tisti večer je bilo ob koruznem kopu zelo veselo, kajti vsak se je lotil opravila, da je bilo kožühanje čim prej končano. Bilo je veliko smeha in zabave, saj je predvsem mladim bilo to opravilo nekaj novega, ki se ne vidi vsak dan, spet starejši pa so obujali nostalgične spomine na svoja otroška leta. Po opravljenem delu so kmečko gumno lepo očistili in začelo se je večerno druženje ob domači glasbi glasbenikov iz Banovcev in Oplotnice. Gospodar in gospodinja pa sta vse skupaj še postregla z domačimi prleškimi dobrotami, kjer pa niso manjkali pečeni kostanji in letošnji mošt ter bograč. Za vse, ki so se tisti večer udeležili kožühanja koruze so ostali lepi spomin.


Več v Družabno