Leščečkom zlato priznanje s pohvalo

Folklorni skupini Leščeček so podelili »Zlato priznanje s pohvalo za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti«

Sara Vinkovič, nedelja, 23. oktober 2016 ob 20:00
FS Leščeček na srečanju odraslih folklornih skupin

FS Leščeček na srečanju odraslih folklornih skupin

Folklorna skupina Leščeček, ki deluje znotraj KD Slavko Osterc Veržej, se je v soboto, 22. 10. 2016 predstavila na 2. delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin, Le plesat me pelji, ki je letos potekalo v Žalcu. S spletom »Smo trlje bile« so navdušili strokovno javnost in dvignili na noge obiskovalce dvorane II. slovenskega tabora, kjer se je dogodek odvijal. Bučen aplavz, ki je hipoma prehajal že kar v skandiranje, je dodobra napolnil prostor z energijo. Plesalci so zažareli na odru, s pozitivno odzivnostjo pa so svoje dodali tudi gledalci.

Splet, ki so ga predstavili Veržejci, se dotika življenja kmečkih žensk nekoč, ki je bilo težaško. Poleg obilice dela zunaj, so skrbele tudi za hišo in otroke. Ob tem so bile vedno v podrejenem položaju moža. Redko so imele priložnost, da so bile same, brez moških. Zato je bilo trenje lanu poseben dogodek, saj so ob tem delu lahko malce potarnale ena drugi in se sprostile - k čemur je zagotovo pripomogel tudi žganičof čej, ki jih je ogreval v zimskih dneh ... in razvnemal njihovo ustvarjalnost. Terilje so bile vedno izkušene ženske, ki so v takšnih okoliščinah znale vzeti pobudo v svoje roke, ter tudi poučiti mlajša dekleta. V spletu Smo trlje bile so plesalci skozi igro, predvsem pa pesem in ples prikazali to nadvlado žensk, ki so se sicer redko znale razvneti v svoji ženskosti, a je pri teriljah že večkrat prešla mejo spodobnega.

Igriv, nagajiv in hudomušen prikaz nekoč težkega opravila, je strokovnjake tako navdušil, da so Folklorni skupini Leščeček podelili »Zlato priznanje s pohvalo za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti«. Priznanje je prejel Marko Rus, sicer umetniški vodja skupine in tudi avtor omenjene postavitve. Akademska folklorna skupina Študent iz Maribora je prejela »Zlato priznanje s pohvalo za plesno izvedbo in koreografijo«. Sicer pa so na srečanju zaplesali:

  1. Folklorna skupina Račna Kulturnega društva Franceta Prešerna Račna
    Naslov odrske postavitve: Zmišljaj

  2. Mladinska folklorna skupina 'Lintvar', Kulturno društvo Skrinja Šentjur
    Naslov odrske postavitve: V troje po Štajerski

  3. Folklorna skupina Šaleško folklorno društvo 'Koleda' Velenje
    Naslov odrske postavitve: Koroški plesi

  4. Folklorna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej
    Naslov odrske postavitve: Smo trlje bile

  5. Akademska folklorna skupina Ozara, mladinska skupina, Kranj
    Naslov odrske postavitve: Abraham

  6. Folklorna skupina Marko, Beltinci
    Naslov odrske postavitve: Na trati so se doubili

  7. Akademska folklorna skupina KUD Študent, Maribor
    Naslov odrske postavitve: Dekle, povej, povej - gorenjski plesi
Na prireditvi je prejel priznanje za doseganje državnega nivoja tudi Sašo Ropoša, vodja FS Kajer iz Bučečovec.


Več v Kultura in izobraževanje