Martinovanje v Ormožu letos skoraj v celoti v samem centru mesta

Na novinarski konferenci so predstavili podroben program največje prireditve na območju Občine Ormož - Martinovanje v Ormožu 2016

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. oktober 2016 ob 19:10
Novinarska konferenca Martinovanje v Ormožu 2016

Novinarska konferenca Martinovanje v Ormožu 2016

V ponedeljek, 24. oktobra, ob simbolni uri 11.11, so organizatorji Občina Ormož, Javna razvojna agencija občine Ormož in TIC Ormož ter Prostovoljno gasilsko društvo Ormož z ostalimi sodelujočimi na novinarski konferenci v Beli dvorani Grajske pristave v Ormožu, predstavili podroben program prireditve Martinovanje v Ormožu 2016.

Martinovanje je postalo naš ljudski praznik, ki ga praznujemo ob polni mizi in z veselim srcem, da se je mošt spremenil v vino. Martinovanje je tudi največja prireditev na območju Občine Ormož, ki bo letos potekala 11. 11. in 12. 11. 2016.

Glavni Organizator prireditve je Občina Ormož v sodelovanju z Javno razvojno agencijo Občine Ormož in TIC-em Ormož ter Prostovoljnim gasilskim društvom Ormož

Na novinarski konferenci so svoj del v organizaciji Martinovanja 2016 predstavili Alojz Sok, župan občine Ormož, Zlatko Zadravec, direktor Javne razvojne agencije občine Ormož, Rajko Košič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Ormož, Hinka Hržič, strokovni tajnik in kmetijska svetovalka za kmečko družino in dopolnilno dejavnost pri KGZ Ptuj, KSS Ormož, Natalija Volmut, predsednica Turističnega društva Podgorci, Barbara Podgorelec, vodja območne izpostave JSKD Ormož in Simona Kosi, TIC Ormož.

Skoraj celotni program se bo odvijal na Kerenčičevem trgu v samem centru mestu
Zlatko Zadravec je za začetek pozdravil vse navzoče in orisal začetek organizacije letošnjega Martinovanja ter povzel ključne dogodke v pripravi letošnjega programa martinovanja. V začetku avgusta je bila podpisana tudi pogodba med glavnimi organizatorji prireditve, ki zagotavlja, da se bodo začrtani cilji tudi uresničili. 

Prva pomembna novost letošnjega Martinovanje je zagotovo lokacija, saj se bo skoraj celotni program odvijal na Kerenčičevem trgu v samem centru mestu, prav tako pa bo tudi Martinov zabavni šotor stal v neposredni bližini (na parkirišču »stare komunale«). Letos se bo Martinova tržnica odvijala v petek 11.11.2016 v okviru tradicionalnega Martinovega sejma, na kateri se bo na Kerenčičevem trgu dalo prednost domačim, lokalnim pridelovalcem in rokodelcem. Tržnica se bo odvijala tudi v soboto 12.11.2016.

Zlatko Zadravec:
S strani občine je bil prisoten župan Alojz Sok, ki je potrdil dobro sodelovanje vseh organizatorjev, prepričan je, da bo celotno mesto in tudi okolica v tem času zaživela.

Alojz Sok:
Prvo dejanje že konec oktobra
Prvo dejanje Martinovanja 2016 se bo izvedlo 28. 10. 2016 z začetkom ob 9.00 v Kulturni dvorani Podgorci, kjer bo Turistično društvo Podgorci izvedlo ocenjevanje špricarjev in mladih vin, zbiranje vzorcev pa bo potekalo 26.10.2016 v Kulturnem domu v Podgorcih in na TIC-u Ormož. Organizacijo ocenjevanja vin in podelitve priznanj je letos prevzelo Turistično društvo Podgorci, ki ima že dolgo tradicijo glede ocenjevanj vin.

Natalija Volmut:
Na trgu in mestnih ulicah tradicionalni Martinov sejem skupaj z Martinovo tržnico
Glavna dneva prireditve pa sta tudi letos petek in sobota. Celotno dogajanje se bo začelo že zgodaj zjutraj, saj bo na Kerenčičevem trgu in drugih mestnih ulicah potekal tradicionalni Martinov sejem skupaj z Martinovo tržnico, kjer se bodo predstavljali domači rokodelci kot so izdelovalke nakita, lončarji, izdelki iz lesa, praktični izdelki za vsak dan. Ker pa je v Prlekiji vsako leto več kmetij, ki se ukvarjajo z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji, boste na tržnici lahko tudi našli tipično prleško domačo hrano, kot so meso iz tünke, zobl, sire in tudi kvasenice in sadni kruh bo na voljo.

Tudi letos bodo obiskovalci v petek imeli možnost okušati dobrote gospodinj in vinogradnikov saj bo ob 10.00 uri  otvoritev že tradicionalne razstave »Iz pridnih rok«, ki jo vsako leto zavzeto pripravlja Društvo kmečkih žena Ormož. Na razstavi pa bodo predstavljene tudi najboljše ocenjene potice. Istočasno bo v potekal Festival vin, kjer bo možnost poskusiti najbolje ocenjena vina in ostala vina vinogradnikov, oba dogodka bosta potekala v bivši blagovnici Tima na Kerenčičevem trgu. Vinsko kulinarična doživetja bodo na voljo tudi drugi dan, torej v soboto 7.11.2015.

Hinka Hržič:
Nadaljevali bodo v Grajski pristavi Ormož ob 11.00 z okroglo mizo na temo privabljanje investitorjev na območje UE Ormož – okrogla miza se odvija v okviru programa LAS UE Ormož, ki bo formalno sprejet in podpisan v teh dneh.

Petek namenjen strokovnemu delu, otvoritvam in podelitvam priznanj
Petek 11.11. 2016 bo kot vedno bolj namenjen strokovnemu delu, otvoritvam in podelitvam priznanj. Ob 11. uri bo potekala okrogla miza pod naslovom »Privabljanje investitorjev na območje UE Ormož«, kot prva delavnica v okviru bodoče LAS UE Ormož na temo priprave projektov na 1. razpis LAS UE Ormož. Ob 14.00 uri v šotoru sledi otvoritev Martinovanja s prikazom krsta mošta, otvoritve se bo udeležila tudi Vinska kraljica Slovenije gospodična Sara Stadler. Kot zanimivost bo tudi letos župan nabil pipico na sod in ponudil kozarček rujnega vsem prisotnim.

Uradni del se bo ob 16.00 nadaljeval s slavnostno razglasitvijo zmagovalcev turnirja za naj špricar in za mlado vino, razglasile pa se bodo tudi najboljše potice. Vsi ljubitelji umetnosti, pa si bodo lahko oko napasli na odprtju razstave iz likovno literarne kolonije »Malek 2016«, ki se bo prav tako odvijala v Beli dvorani Grajske pristave Ormož in sicer z začetkom ob 18.00 uri. Odprtje razstave del likovno-literarne kolonije Malek bo hkrati tudi uvodna postavitev Rastoče knjige Ormož.

Čez dan bodo vse zbrane v Martinovem šotoru zabavali mladi ansambli, zvečer pa bodo šotor razgreli vedno mladi yugo rokerji Riblja čorba in predskupina Gora.

Rajko Košič:
Sobotna jutranja koračnica in 21. srečanje godb za pokal Vinka Štrucla
V soboto bodo mesto zbudile skupne koračnice vseh godb. Prijavilo se jih je 16, s skupno okrog 700 godbeniki, s tem namenom se bodo koračnice odvile letos celo trikrat (10.00, 12.00 in 13.45). Dogajanje se bo nadaljevalo v športni dvorani na Hardeku, kjer bo zmeraj živahno, saj bodo tam potekalo že 21. srečanje godb za pokal Vinka Štrucla v organizaciji JSKD Ormož in Glasbene šole Ormož. Turistična društva so letos zelo aktivno priskočila k sami organizaciji, saj se bodo predstavljala na stojnicah ter organizirala šaljiv prikaz vinogradniških običajev s krstom mošta v soboto 12.11.2016 ob 11.00 h in ob 14.30 h.

Barbara Podgorelec:
Novost letošnjega martinovanja tekmovanje v kuhanju »Prleškega piskra«
Kot pomembno novost letošnjega martinovanja je potrebno omeniti tudi tekmovanje v kuhanju »Prleškega piskra«, v katero je vključeno 20 ekip, kar je preseglo pričakovanja in je dober znak, da se tudi občani Ormoža aktivno vključujejo v Martinovanje. Ena ekipa pa vključuje tudi kuharje iz Srbije, kar bo še dodatna atrakcija.

Letos bo v Ormožu potekalo tudi srečanje poslušalcev in prijateljev radia Ognjišče – pričakujejo dodatnih 400 obiskovalcev prireditve.

V šotoru bo ves dan zanimivo in veselo, možnost bo Martinove malice in kosila (vsak dan med 10.00 in 18.00), za dobro voljo bodo skrbeli mladi ansambli. Ne smemo pa pozabiti tudi na vložek kulturnih društev, saj bodo z nastopi ljudskih pevcev, godcev, zborov in z nastopi folklornih skupin še dodatno popestrili dogajanje oba dneva prireditve.

Za zaključek Martinovanja pa so prihranili enega od trenutno odmevnejših narodno zabavnih ansamblov v Sloveniji – Gadi s predskupino Opoj.

Program tudi za najmlajše
Tudi letos niso pozabili na najmlajše, za njih so pripravili ustvarjalne delavnice, ki bodo potekale v petek ob 14.00 in v soboto ob 9.00 in ob 14.00. Delavnice bodo pripravili Mladinski center Ormož, knjižnica Franca Ksavra Ormož in Pokrajinski muzej Ptuj Ormož – enota Ormož.

Za ostale obiskovalce pa so pripravili vodene oglede gradu, grajske pristave Ormož, po predhodni najavi  si boste lahko ogledali eno največjih in najsodobnejših kleti v Sloveniji, klet P&F Jeruzalem Ormož. Za tiste, ki pa radi pešačijo, pa Planinsko društvo Maks Meško Ormož v soboto organizira tradicionalni Martinov pohod med ormoškimi goricami.

V TIC-u Ormož že poteka prodaja vstopnic za Martinov prireditveni šotor. Cena za petek je 11 evrov, za soboto pa 4 evre.

Simona Kosi:
Podrobnejši program najdete na spletni strani www.martinovanje.si oz. tukaj. Vabljeni, da tudi vi Martinov vikend 2016 preživite v Ormožu!


Več v Kultura in izobraževanje