Rudi Trplan je našel jurčka velikana, težkega kar 880 gramov

Jurčki na Goričkem rastejo tudi oktobra

Prlekija-on.net, sreda, 26. oktober 2016 ob 09:39
Rudi Trplan in jurček velikan

Rudi Trplan in jurček velikan

Medtem ko minulo poletje in jesen na skrajnjem severovzhodu države ni bilo veliko srečnih gobarjev, saj zlasti jurčki niso in niso prišli na površje, se to obrača v teh dneh, tik pred dnevom mrtvih. Po zadnjih deževjih in nekoliko bolj mrzlem vremenu, se je sedaj vse spremenilo, kajti z vnovičnim ogretjem ozračja, so gobe začele spet rasti, in zato ne preseneča, da ljubitelji gob in gobarjenja, znova zasedajo gozdove. Še zlasti se je stanje spremenilo minuli ponedeljek, predzadnji v letošnjem oktobru, ko so gozdove na Goričkem zasedli gobarji in žal tudi »gobarji«. Torej gobe, med njimi tudi jurčki in še nekatere druge gozdne lepotice spet rastejo, in v to se je prepričal tudi stari gobarski lisjak Rudi Trplan, sicer znani upokojeni gostilničar iz Gornje Radgone.

Skupaj z bratom Ludvikom, je bil v gozdovih na območju Markovcev in Čepincev na Goričkem (okoli 40 km od Radgone), kjer je že v kratkem potepu po "znanih lokacijah" lepo napolnil košaro predvsem marel, a tudi jurčka, velikana za ta čas. Tehtal je namreč kar 880 gramov, in je presenetljivo bil lep in zelo zdrav. Tokrat sta se brata Trplan na rojstno Goričko odpravila že zgodaj zjutraj, in po nekaj urah prijetnega potepanja po velikih in lepih goričkih gozdovih, se je vesel s košarico gob, lahko vrnili domov v Gornjo Radgono. Tokrat sicer najdba ni bila rekordna, saj Trplana pogosto nabereta veliko več gob, a je Rudi kljub temu bil ponosen na svojo najdbo, zlasti na jurčka velikana.

»Dejansko vse življenje gobarim, torej dobrih 50 let, saj izhajam z Goričkega, in sem že kot otrok začel zahajati v gozd. Pozneje pa sem izkoristil vsako priložnost, da sem šel gobarit, saj se mi to zdi najlepša rekreacija in tudi najboljši šport. Tako je tudi danes, ko se poleg iskanja gob tudi nadiham svežega in zdravega zraka. Ob vsem pa naberem tudi lepe gobe, katere imam zelo rad pripravljene na različne načine. Posebej so dobre gobove juhe, pa različne omake, vložene gobe ipd., pa ne samo iz jurčkov temveč iz številnih drugih gob, ki rastejo na Goričkem in tudi drugje okrog nas«, nam je z velikim zadovoljstvom, ob vrnitvi z Goričkega, razlagal radgonski gostilničar Rudi Trplan, ki pa je žalostno ugotovil, da je še vedno veliko »gobarjev«, ki samo škodujejo naravi, saj ne vedoč ali pa namerno uničujejo tiste gobe, ki jih ne poznajo…


Več v Zanimivosti