Na Vaneči štiri borčevska priznanja

Tradicionalna obuditev spomina na partizanstvo

Filip Matko Ficko, sreda, 26. oktober 2016 ob 13:40
Tradicionalna obuditev spomina na partizanstvo

Tradicionalna obuditev spomina na partizanstvo

V sodelovanju z Občino Puconci je Območno združenje borcev za vrednote NOB Murska Sobota pripravilo v nedeljo, 23. oktobra, tradicionalno prireditev obujanja spomina na partizanske dni v leti 1941 - 1945 s prireditvijo na Vaneči, pri tamkajšnjem Domu spominov na NOB. V bližini tega doma, na viničariji Štefana Novaka, so namreč 19. oktobra 1944 prespali borci Dane Šumenjak - Miran, Alojz Kosi - France in Stane Červič - Bojan, ki so jih naslednjega dne napadli pripadniki madžarske okupatorske vojske ( za obuditev spomina: 20. oktobra 1944 je v takratni Jugoslaviji bil Beograd že osvobojen!). V boju z Madžari sta padla partizana France in Miran (po vojni proglašen za narodnega heroja !), Bojana pa so hudo ranjenega Madžari ujeli ter pozneje poslali v taborišče. Ne daleč vstran od nekdanje viničarije je danes lepo urejen Dom spomina.

Po prihodu okrog 80 pohodnic in pohodnikov, 30 jih je ob 9. uri krenilo iz Murske Sobote ostali pa so se pridružili na Tišini ali v Puconcih, na Vanečo, prikolesarjenju deseterice kolesark in kolesarjev ter prihodu kolone avtomobilov starodobnikov - ameriških jeepov iz časov 2. svetovne vojne, so na rogove zaigrali Križevski rogisti, izza velikega prireditvenega šotora z množico obiskovalk in obiskovalcev prireditve pa je nastopila skupina praporščakov s prapori veteranskih organizacij: iz časov NOB, kot tudi osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991: Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991 in Veteranov policije Sever. Med številnimi udeleženkami in udeleženci prireditve je bil tudi generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru na Madžarskem Boris Jesih.

Pozdravni nagovor, nekaj po 13. uri, je s precej kritike na trenutne odločitve slovenskega predsednika Boruta Pahorja o udeležbi na prireditvah, ki »žalijo čast partizanskega boja na strani zaveznikov v 2. svetovni vojni«, je vsem namenil predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota, Evgen Emri. Še bolj kritična do današnjega političnega trenutka in obnašanja politične elite v naši državi pa je v svojem govoru bila slavnostna govornica dr. Cvetka Hedžet Toth, profesorica na ljubljanski Filozofski fakulteti.

Kulturni program s tematiko iz časov NOB so izvedle učenke in učenci Osnovne šole Puconci ob mentorstvu učiteljice Jasne Vovk Ferk in učitelja Jožeta Slavičeka. Sledila je podelitev priznanj borčevske organizacije. Zlato plaketo ZZB za vrednote NOB Slovenije je prejel Jože Vidič iz Lendave, tovrstni srebrni plaketi pa Franc Rajh iz Ljutomera in Darjan Mencigar iz Radenec. Zahvalno listino za skrb za urejanje groba komandirja Prve prekmurske čete, Alojza Škerjanca - Mirka, na pokopališču v Monoštru na Madžarskem je prejela družina Hirnök iz Monoštra.

Tričlanska delegacija je k spominski plošči padlim na Vaneči pritrdila spominski venec, iz Suhega vrha v Občini Moravske Toplice pa je Štefan Ivan Kološa - Pišta za osrednji prostor v Domu spomina na Vaneči prinesel v dar veliko sliko Josipa Broza Tita, ki je še do leta 1990 bila v veliki sejni dvorani takratne Občine Murska Sobota. Pri njemu je tedaj sliko shranil nekdanji občinski hišnik Vlado Abakumov, ki je bil zadolžen, da vse slike nekdanjega jugoslovanskega predsednika odstrani iz občinskih prostorov.

V lepem jesenskem sončnem nedeljskem popoldnevu se je nadaljevalo druženje ob tradicionalnem »fižolu iz kotla«.


Več v Kultura in izobraževanje