Državna proslava v počastitev dneva reformacije

Slavnostni govornik je bil častni evangeličanski škof na Slovenskem mag. Geza Erniša

Jože Žerdin, sobota, 29. oktober 2016 ob 09:36
Državna proslava v počastitev dneva reformacije

Državna proslava v počastitev dneva reformacije

Pred bližnjim državnim praznikom dnevom reformacije je v petek, 28. oktobra, v Gledališki in koncertni dvorani v Murski Soboti potekala državna proslava, katere se je udeležilo veliko število ljudi evangeličanske veroizpovedi. Prireditve se je med drugim udeležil tudi predsednik države Slovenije Borut Pahor, predsednik Državnega sveta Mitja Brvar, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, bivši predsednik države Slovenije Milan Kučan in drugi visoki gostje.

Polna dvorana je bila dokaz, kako pomemben je dan reformacije za Slovenske evangeličane. Zbrane je najprej nagovoril predsednik protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj. Da smo Slovenci stali in obstali so v največji meri zaslužni protestanski duhovniki. Slavnostni govornik pa je bil častni evangeličanski škof na Slovenskem mag. Geza Erniša. Na tem dogodku so se med drugim spomnili prvih začetkom protestantizma, prve tiskane knjige v slovenskem jeziku in 500. obletnice reformacije, ki se bo v Evropi in v Sloveniji obeležila prihodnje leto.

Protestantizem je najbolj razširjen prav v Prekmurju. Po zaslugi reformacije se govori svoj lep materinski jezik, ljudje se izobražujejo v svojem jeziku in molijo svoj Oče naš. Za to priložnost je bil pripravljen kulturni program v katerem so nastopili recitatorji Matjaž Gruden, Darja Reichman, Renato Jenček, Irena Mihelič, Ludvik Bagari in Jože Ropoša, nekaj pesmi je zapel mešani pevski zbor Štefan Kovač iz Murske Sobote.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje