Na Vaneči svečano razvili prvi gasilski veteranski prapor v zgodovini gasilstva v Pomurju

Nov veteranski gasilski prapor krasi 48 in 60 žebljičkov

Jože Žerdin, sobota, 29. oktober 2016 ob 22:43
Razvili prvi gasilski veteranski prapor v zgodovini gasilstva v Pomurju

Razvili prvi gasilski veteranski prapor v zgodovini gasilstva v Pomurju

V Gasilski zvezi Puconci in komisiji za gasilske veterane pri Gasilski zvezi Puconci so se odločili za nov gasilski veteranski prapor, ki so ga svečano razvili in blagoslovili na 12. srečanju gasilskih veteranov Gasilske zveze Puconci na Vaneči. Pri razvitju in blagoslovitvi so se zbrali gasilski veterani iz vseh gasilskih društev Gasilske zveze Puconci, kajti to je bil za veterane poseben zgodovinski trenutek, ki se bo prav gotovo zapisal z zlatimi črkami v kroniko Gasilske zveze Puconci. Svečanega razvitja prapora so se udeležili tudi gasilci iz pobratenega gasilskega društva Zabok na Hrvaškem.

Gasilce povezujejo tudi veterani in tehnična dediščina. Gasilski veterani so s svojim neumornim in nesebičnim prostovoljnim delom ustvarjali in gradili gasilstvo v občini in gasilski zvezi Puconci. Veterani imajo posebno mesto v gasilski organizaciji, ki so orali ledino in postavljali gasilske temelje v posameznih gasilskih društvih. Svoje bogato znanje in izkušnje pa danes prenašajo na številne mlade generacije. Gasilsko organizacijo v Prekmurju so gradili pomembni možje učitelji, uradniki, trgovci, podjetniki in drugi pomembni občani, ki so se zavedali pomena prostovoljnega gasilstva, ki so postavljali temelje in stebre prekmurskega gasilstva.

Prva organizirana varovanja pred požari v tem delu Goričkega v sedanji občini Puconci, so se začela pojavljati z vaškimi stražami, katere so organizirali vaški predsedniki. Straže so imele kontrolo nad morebitnimi požari, predvsem stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij, saj so bile krite s slamo in kopic slame »oslice«, ki so bile raztrošene med hišami po vaseh. Straže z vaško palico ali batom, so opravljali vaščani, ki so redno poročali vaškemu predsedniku. Do ustanovitve gasilskega društva Puconci je bilo v Prekmurju le 7 gasilskih društev. V neposredni bližini so že delovala društva Strukovci, Puževci in Martjanci. PGD Strukovci je v kroniki, ki jo je društvo izdalo leta 1990, ob svoji 100-letnici, zapisalo, da je bilo društvo ustanovljeno 8. maja 1890, kmalu zatem so društvo ustanovili še v Puževcih, nato so leta 1892 ustanovili še gasilski društvi Puconci in Predanovci.

O pomenu razvijta in pridobitve novega veteranskega gasilskega prapora je zbranim spregovoril predsednik komisije za gasilske veterane pri Gasilski zvezi Puconci Štefan Sočič. Prapor je ogledalo društva, ki skozi čas pridobiva muzejsko vrednost. Od vseh praporov so v Sloveniji najštevilnejši prav gasilski, saj imajo gasilci na Slovenskih tleh dolgo tradicijo in številno članstvo. Oblika prapora je določena s statutom Gasilske zveze Slovenije. Tudi nov veteranski gasilski prapor je lepo izdelan, na eni strani slika zavetnika gasilcev sv. Florjana, na drugi strani pa ustanovitev zveze in razvitje prapora.

Nov veteranski prapor je razvila v imenu župana občine Puconci Sonja Fartek, ki ga je predala predsedniku Gasilske zveze Puconci Ivanu Pintariču, ki je izrekel zaobljubo, pri razvitju pa so še bili navzoči gasilci Karel Knavs, Franc Kodila in Franc Frumen. Nov prapor krasi 48 trakov in 60 žebljičkov, ki je prvi veteranski gasilski prapor v zgodovini gasilstva v Pomurju. Gasilcem veteranom sta k novi pridobitvi čestitala častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry in predsednik regijske komisije za veterane Anton Novak. Blagoslov novega prapora pa so opravili župnik župnije Martjanci Marjan Potočnik, evangeličanska duhovnica Katja Ajdinjak in pastor binkoštne cerkve Anton Sukič.

Gasilski veterani so nad novim gasilskim praporom navdušeni in poslej bodo ponosno stopali za njim, ki jih bo spremljal na vseh gasilskih prireditvah v Gasilski zvezi Puconci in širše. Kot je dejal častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry, gre za pomemben zgodovinski dogodek v Gasilski zvezi Puconci in nasploh v Pomurju, kajti nov prapor je pomemben simbol in dejanje minulega, sedanjega in bodočega gasilskega delovanja. Prapor je ponos in čast vsem gasilskim veteranom, ki so v preteklosti gradili in delovali v dobrobit gasilstva, požarnega varstva in varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Ob tej priložnosti je zbranim veteranom ob razvitju prapora čestital predsednik regijske komisije za gasilske veterane Anton Novak, ki je v svojem govoru izpostavil nekatere pomembne podatke o razvoju in delovanju gasilskih društev in gasilskih praporov, pri čemer je dejal, da žal vseh zbranih podatkov kdaj in kje je bil razvit prvi gasilski prapor v Pomurju ni, ponekod pa so vidni na spominskih slikah, ki jih hranijo posamezna društva. Če se ozremo v zgodovino dogodka na Vaneči ni po naključju, kajti v Gasilski zvezi Puconci so že v 19. stoletju bila ustanovljena prostovoljna gasilska društva in že takrat je bila želja po ustanovitvi Gasilske zveze Prekmurje. Takrat namreč do ustanovitve ni prišlo, ker takratni predpisi in pravila takratne Gasilske zveze županije Vaš tega niso dovolili. Kljub temu se je današnje Pomurje vpisalo v zgodovino z ustanovitvijo Gasilske zveze v 19. stoletju, ampak v Ljutomeru, kjer je bila leta 1893 ustanovljena zveza muropoljskih prostovoljnih gasilskih društev, to je bila prva Gasilska zveza, ki je delovala po pravilih slovenskega jezika.

Po prvi svetovni vojni, ko je bilo Prekmurje priključeno k matičnemu narodu in po ustanovitvi Jugoslovanske gasilske zveze v Ljubljani leta 1919, so bili gasilci v Prekmurju še bolj prepoznavni. Leta 1924 je bila v Strukovcih ustanovljena druga Gasilska zveza v Prekmurju – takrat imenovana Gasilska župa Strukovci, ki je bila med 30 gasilskimi župami ustanovljeni Jugoslovanski Gasilski zvezi v Ljubljani. Grede gasilskih praporov žal v Pomurju ni podatkov, kdaj in kje je bil prvi razvit. V Pomurju so ponosni na mogoče najstarejši prapor posamezne zveze Slovenije. V PGD Sveti Jurij ob Ščavnici je ohranjen prapor gasilske župe jurjevske iz leta 1928, ki je delovala od leta 1903 do leta 1933. Ob teh zgodovinskih zadevah se je Anton Novak, velik poznavalec in raziskovalec ter pisec knjig o gasilstvu, na srečanju gasilskih veteranov na Vaneči izpostavil vprašanje, kje so prapori gasilstva v Pomurja, in sicer razen gasilskih društev, gasilskih žup, okrajnih in gasilskih zvez, ki so delovale pred samostojno državno Slovenijo.

Ob tej priložnosti je Anton Novak Gasilski zvezi Puconci poklonil v arhiv ohranjene zgodovinske vire in podatke iz leta 1924 in iz leta 1926, ko je bila ustanovljena Gasilska župa Strukovci in knjigo, ki jo je sam napisal iz katere bodo gasilci črpali podatke in se iz nje kaj tudi naučili. Predsednik komisije za gasilske veterane Štefan Sočič pa je v dar prejel knjigo od PGD Černelavci, ki je bila lansko leto izdana. Za ta lep in nepozaben gasilski dogodek so najmlajši gasilci, ki so aktivno vključeni v pionirsko gasilsko desetino PGD Vaneča pripravili kratek kulturni program. Ob koncu se je za udeležbo pri razvitju prapora v imenu Gasilske zveze Puconci zahvalil njen predsednik Ivan Pintarič. Po slovesnosti so se vsi skupaj zbrali v dvorani doma na druženju in pogostitvi.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje