Komemoracija ob spomeniku NOB v Gornji Radgoni

Cvetje so položili tudi k drugim obeležjem vseh vojn

Branko Košti, nedelja, 30. oktober 2016 ob 17:51
Komemoracija v Gornji Radgoni

Komemoracija v Gornji Radgoni

Komemoracija pred dnevom spomina na mrtve je v Gornji Radgoni potekala v petek, 28. oktobra ob spomeniku NOB na Partizanski cesti.

Spominsko slovesnost, s katero so počastili spomin na žrtve nesmiselnih vojn in druge umrle, sta pripravili Občina Gornja Radgona in Združenje borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, vodil pa jo je ravnatelj OŠ Gornja Radgona Dušan Zagorc. Kulturni program so izvedli: Ženski pevski zbor Društva upokojencev Gornja Radgona, ki ga vodi Dragica Černe, učenci Zasebne glasbene šole Maestro Gornja Radgona, ki jo vodi direktorica Melita Vulc, in recitatorki OŠ Gornja Radgona, pod mentorstvom Nade Beznec. Kulturni del programa so s svojo prisotnostjo popestrili praporščaki veteranskih organizacij in drugih združenj.

Priložnostni nagovor je imel župan občine Gornja Radgona Stankislav Rojko, ki je v kratkem opisal pomen proslave in spomina na dogodke iz preteklosti. Dejal je še: »Naši predniki so se borili za to, kar imamo, mi pa moramo to ohranjati. Našo domovino, ki je samo naša, moramo imeti radi, ne gleda kaka je, je pa vedno naša.« Po končanem delu programa je tričlanska delegacija Združenja borcev za vrednote NOB Gornja Radgona, pod vodstvom predsednice KO ZZB Gornja Radgona Mire Skok Korošec, ob spomeniku položila ikebano, predstavniki drugih organizacij pa so ob spomeniku položili prižgane sveče.

Že pred komemorativno svečanostjo so delegacije položile vence in ikebane na spominska obeležja prve in druge svetove vojne ter vojne za Slovenijo. Venec so položili pri spominski plošči pri Admondu in spominski plošči Janezu Svetini, prve civilne žrtve v Gornji Radgoni. Na pokopališču so položili ikebane in prižgali sveče na grobu Maistrovim borcem, grobu jugoslovanskih vojakov, grobu Alojza Gaubeta, druge žrtve 10-dnevne vojne za Slovenijo ter na grobu dr. Antona Trstenjaka in grobnici msgr. Franca Puncerja, oba sta častna občana Občine Gornja Radgona. V Gornji Radgoni na komemoraciji simbolično prižgejo tudi dve beli svečki v spomin na žrtve prometnih nesreč.


Več v Kultura in izobraževanje