Pri Topolnikovih v Križevcih pri Ljutomeru so ponosni na buče velikanke

Marjan Topolnik - biolog, vrtnar in čebelar se posveča svojemu hobiju pridelovanju - vzgoji buč velikank

Jože Žerdin, ponedeljek, 31. oktober 2016 ob 11:15
Marjan Topolnik z bučo velikanko

Marjan Topolnik z bučo velikanko

Le malo je takih, kot je Marjan Topolnik doma iz Križevcev pri Ljutomeru v Prlekiji, ki svoj prosti čas, kot upokojenec posveča svojemu hobiju pridelovanju - vzgoji buč velikank. Po poklicu je biolog, saj je bil vrsto let zaposlen kot ravnatelj na osnovni šoli Križevci, a v prostem času ima več konjičkov, kot pridelovalec buč velikank, čebelar, goji fige, manjše okrasne in jedilne buče, zelenjavo in povrtnino. Marjan je tudi velik zbiratelj najrazličnejših semen, ki jih spomladi ali v jeseni poseje na svojem bio vrtu. Na svojem domu v Križevcih si je uredil domačo semenarno, kjer ima shranjeno vso seme, katero pridela na domačem vrtu, od buč, paradižnika, paprike, sončnic in razne vrste drugih semen. Vsak predal v domači semenarni je lepo označen z imenom semena.

Marjan se je predvsem osredotočil na permakulturo in bio vrtnarstvo, kar je njegovo največje veselje in poslanstvo, ko se sprehodi po svojem vrtu med svojimi bučami velikankami in ostalim domačim sadjem, zelenjavo in povrtnino. Za hitrejšo rast in bolj zdravo vzgojo buč si je naredil namakalni sistem, saj za zalivanje uporablja vodo deževnico iz streh, katero zbira v rezervoarju. Čeprav buče vzgaja že vrsto let, je letos na njegovem vrtu zraslo nekaj buč, ki so tehtale tam okrog 100 kilogramov.

Vzgaja jedilne buče in buče, katere potem podari za prehrano živali. Ker prihajajo mrzli jesenski dnevi bo Marjan iz teh buč pobiral semena, katere bo posušil in shranil za drugo leto, vsako leto pa veliko semen od buč velikank podari prijateljem in znancem. Jedilne buče bosta z ženo porabila v gospodinjstvu za razne juhe in prikuhe, iz njih pa tudi skuhata bučno marmelado. Te jedilne buče so zelo zdravilne, saj vsebujejo vitamin A in tako na jesen življenja kot dolgoletna upokojenca živita zelo zdravo.


Več v Zanimivosti