Obeležili so deseto obletnico delovanja skupine Vere in luči Črenšovci

V skupini Vere in luči delujejo ljudje s posebnimi potrebami

Jože Žerdin, sreda, 2. november 2016 ob 08:28
Obletnica skupine Vere in luči Črenšovci

Obletnica skupine Vere in luči Črenšovci

Letos mineva deset let odkar v župniji Črenšovci deluje skupina Vera in luč v katero so vključeni člani s posebnimi potrebami iz župnije Črenšovci in njene okolice. Skupina Vera in luč je svoj okrogli deseti jubilej proslavila v nedeljo, 30. oktobra v župnijski cerkvi sv. Križa v Črenšovcih. Šlo je za lepo, čustveno in nepozabno praznovanje ljudi s posebnimi potrebami, pri čemer so se jim na praznovanju še pridružili njihovi starši, dedki in babice ter ostali spremljevalci, saj je nekaj članov skupine Vera in luč Črenšovci vezanih na invalidski voziček ali pa pri hoji uporabljajo palico ali druge pripomočke.

Pred darovano sveto mašo je bila v cerkvi še priložnostna akademija posvečena deseti obletnici skupine Vere in luči Črenšovci. Nato je sledila procesija v cerkev. Borut je nosil v rokah Praškega Jezuščka in ga do glavnega oltarja popeljal v lesenem čolnu, za njim pa so šli ministranti, člani Vere in luči, škof in duhovniki. Črenšovska župnijska cerkev je bila ob praznovanju skupine Vere in luči polna do zadnjega kotička, kajti med nje je prišel murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je daroval sveto mašo, ki jim je v svoji pridigi vlil veliko upanja za življenje, položil jim je na srce naj molijo in obiskujejo svete maše ter se v molitvi zatekajo k Mariji, kjer bodo prejeli tolažbo in usmiljenje, kajti iz vere prihaja luč.

Čeprav so za marsikaj prikrajšani, a kljub temu so ti ljudje s posebnimi potrebami vesele narave, živijo polno krščansko življenje in so srečni, da od družbe niso pozabljeni. Vsi se imajo radi in si med seboj pomagajo. Skupina Vera in luč Črenšovci je svetel vzgled ostalim župnijam, kajti po besedah škofa bi morali imeti take skupine v vsaki župniji. Praznovanja in svete maše so se poleg članov skupine Vera in luč Črenšovci, udeležili lučkarji in voditelji lučkarskih skupin iz ostalih koncev Slovenije iz Mengša, Radelj ob Dravi, Ptuja in Maribora. Ob somaševanju škofa so bili še navzoči domači župnik in dekan Ivan Kranjc, duhovnik Karel Bedernjak in pater Jurij Štravs sicer župnik v župniji Kančevci na Goričkem, ki je zadolžen in skrbi za delovanje slovenskih skupin Vere in luči. Ob koncu svete maše so se člani skupine Vere in luči Črenšovci zahvalili domačemu župniku Ivanu Kranjcu in škofu, kateremu so podarili v spomin svečo. Zahvalo so še prejeli Marija Horvat iz Žižkov in zakonca Rous iz Črenšovcev.

Skupno praznovanje ob deseti obletnici skupine Vera in luč so sklenili na druženju v župnijskem domu svete družine Črenšovci.


Več v Kultura in izobraževanje