Štajerski »PUBECI« so s svojimi mladimi vini osvojili še Ljubljano

Štajerski vinarji so se v takšni obliki tako prvič predstavili v Ljubljani z namenom, da približajo štajerska mlada vina tudi Osrednji Sloveniji

Prlekija-on.net, sobota, 5. november 2016 ob 18:00
1. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani

1. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani

V slovenski prestolnici, v salonu Audi, Porsche Verovškova, se je v petek odvijal 1. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani, kjer so se predstavili štajerski vinarji s svojimi mladimi vini, »PUBECI«. Letos projekt »PUBEC - Štajersko mlado vino« pod skupno blagovno znamko združuje že 36 vinarjev, z namenom povečevanja prepoznavnosti štajerskega mladega vina na slovenskem in tudi tujem trgu. Že 1. Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani je organizatorje pozitivno presenetil s številčno udeležbo obiskovalcev, med katerimi je bilo po besedah zadovoljnih vinarjev tudi precej velikih vinskih kupcev in poznavalcev te žlahtne kapljice. Obiskovalci so lahko ob letošnjih »PUBECIH«, ki jih odlikuje nagajivost in iskrivost, uživali tudi ob štajerski kulinariki. Štajerski vinarji so se v takšni obliki tako prvič predstavili v Ljubljani z namenom, da približajo štajerska mlada vina tudi Osrednji Sloveniji. Organizatorji so na premiernem »Pubecu v Ljubljani« tudi napovedali, da bo Salon štajerskih mladih vin v prestolnici postal tradicija.

»PUBECI« so s svojimi mladimi vini osvojili Ljubljano
36 štajerskih vinarjev se je s svojimi mladimi vini premierno predstavilo v Ljubljani. Obiskovalci 1. Salona štajerskih mladih vin, ki se je odvijal v salonu Audi, Porsche Verovškova, so ob odličnih »pubecih« lahko uživali tudi v okusni štajerski kulinariki. Izbira je bila pestra - ljubitelji vina so lahko poskusili 35 »PUBECOV«, štajerskih mladih vin. Goste je zabavala glasbena skupina Nox acoustic s Ptuja, obiskovalci pa so lahko prisluhnili tudi cimbalistu Daniju Kolariču. 1. Salon štajerskih mladih vin je privabil tudi veliko znanih obrazov s slovenske družabne scene, ki so bili, tako kot ostali obiskovalci, navdušeni nad »PUBECI«, štajerskimi mladimi vini.

Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani bo postal tradicija
Štajerski vinarji so se v takšni obliki prvič predstavili v Osrednji Sloveniji. Vinarji, združeni pod skupno blagovno znamko »PUBEC«, želijo s tovrstnim skupnim pristopom učinkoviteje promovirati štajerska mlada vina ne samo v tem koncu Slovenije, ampak tudi na tujih trgih. »V Ljubljani je največja kupna moč in največ kupcev vina. Zato je bil logičen naslednji korak, da se ob uspešnem lanskem lansiranju »PUBECA« v Mariboru letos štajerska mlada vina na enem mestu predstavijo tudi v slovenskem glavnem mestu. Ljubljančanom in širši Sloveniji želimo približati štajerska mlada vina in predstaviti Štajersko kot največjo in za marsikoga tudi najboljšo vinorodno deželo v Sloveniji,« pravi Borut Cvetko, kreativni direktor agencije Mediaspeed in pobudnik projekta »PUBEC«. Ob uspešni premierni izvedbi Salona štajerskih mladih vin v Ljubljani je Cvetko tudi napovedal, da bo dogodek v prestolnici postal tradicionalen. »Mislim da je odziv v Ljubljani tako dober, da bi bil greh, če s predstavitvami »PUBECOV« in mladega vina ne bi nadaljevali. Menim, da je premierni Salon štajerskih mladih vin v Ljubljani zelo dobra iztočnica za prihodnost, da pokažemo širši Sloveniji, da so štajerski vinarji in Štajerska kot turistična destinacija zaupanja vredni. To je sedaj eden prvih korakov, da nadoknadimo zapostavljenost štajerskih vin v zadnjih letih,« še izpostavlja Cvetko.

Projekt PUBEC odlična priložnost za promocijo Štajerske in štajerskih mladih vin v Ljubljani
Pod skupno blagovno znamko PUBEC se povezujejo štajerski vinarji, ki pridelujejo mlado vino. Z enotnim in celovitim pristopom na trgu želijo doseči večjo prepoznavnost štajerskih vin in njihovo moč na slovenskem trgu in tudi na trgu sosednjih držav. Promocija in prepoznavnost vinarjev, ki skupaj nastopajo na trgu ter predstavljajo Štajersko kot glavno destinacijo za mlada vina, ter mladega vina kot posebne »zvrsti« in večja priljubljenost le-tega, sta prav tako pomembna cilja projekta.

Salon štajerskih mladih vin predstavlja zelo dober primer povezovanja, poudarjajo na Zavodu za turizem Maribor-Pohorje, kjer projekt PUBEC podpirajo že od samega začetka. Izpostavljajo, da sta PUBEC in Salon štajerskih mladih vin jasna pokazatelja, da je promocija s skupnim pristopom močnejša in prodornejša, s tem pa zavod tudi lažje stopa na turistične trge, kjer se predstavlja. Ob tem jih veseli, da se je Salon mladih štajerskih vin rodil v Mariboru, ki je mesto najstarejše trte na svetu.

»Pomembno je, da se je projekt Pubec razširil tudi v Ljubljano. S tem so štajerski vinarji dobili priložnost da se predstavijo, ob tem pa se predstavlja tudi Štajerska kot turistična destinacija, vključno z najstarejšo trto na svetu,« pa o premiernem Salonu štajerskih mladih vin v Ljubljani pravi Tanja Srečkovič Bolšec, predstavnica mariborskega zavoda za turizem.

Prav je, da se v Ljubljani, kot mestu vina, posebej predstavijo tudi štajerski vinarji. Pomnim, da so štajerska vina včasih predstavljala 60 odstotkov prodanega vina v prestolnici, zato si želim, da bi vsi Ljubljančani, vsi ljubitelji vina, ponovno prepoznali posebnost štajerskih vin. Takšen dogodek, ko se v Ljubljani na enem mestu predstavljajo »PUBECI«, je vsekakor dobra priložnost za promocijo. Trdno sem prepričan, da je marsikaterega potrošnika »PUBEC« tudi navdušil,« je dejal Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj, ki prav tako podpira povezovalno noto projekta PUBEC.

Projekt PUBEC pomeni rast regije
Simona Hauptman, vodja kmetijske svetovalne službe Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor izpostavlja, da s strokovnega vidika projekt PUBEC pomeni rast regije - skupno rast stroke, vinogradnikov. »Vse dobre zgodbe, ki jih beležimo bodisi v tujini ali pri nas kažejo, da lahko določen projekt pripeljemo do cilja oz. rezultatov le dobro povezani. Ko smo povezani, ko se širi glas o našem skupnem delu, o PUBECU, se s tem dviguje regija. In to je bistvo vsega. Primeri dobre prakse iz tujine kažejo, da moramo graditi na prepoznavnosti regije. Kot kmetijska svetovalka sem vesela in ponosna, da se skupaj povezujemo in skupaj rastemo ter delamo na prepoznavnosti regije,« pravi Hauptmanova.

Letos pod okriljem blagovne znamke »PUBEC« že 36 štajerskih vinarjev
Projekt »Pubec - Štajersko mlado vino«, ki zastavlja skupen nastop štajerskih vinarjev na trgu mladih vin, je letos povezal že 36 štajerskih vinarjev, ob lanskem začetku projekta jih je bilo 27. Med predstavniki »Pubecov« najdete pisano druščino vinarjev s Štajerske, med njimi so največje vinske kleti kot tudi manjši, družinski vinogradniki: Vinarstvo Anderlič, Vinogradništvo Cvitanič, Hiša vina Doppler, Vino in turizem Janez Dreisibner, Dveri pax d.o.o., Hiša vin Emino, Kmetijska zadruga Šmarje z.o.o., Vino Falot, Kmetija Fleisinger, Vinogradništvo Frešer, Vino Gaube, Vino Greif, Vinarstvo Hafner, Vinogradi Horvat, Vino Jamnik, Vino Jarc, P&F Jeruzalem Ormož, Vina Joannes, Vino Kolar, Vina KOTOLENKO, Vinogradništvo Ivan Kramer, Vino Kropec, Vinar Kupljen d.o.o., Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje, Vino Leber, Vino MAK, Matic Wines, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede - Meranovo, Vinogradništvo Mulec, PRA-VINO, Družinsko posestvo Čurin-Prapotnik, Vino-turizem Pungračič, Radgonske gorice d.d., Steyer VINA, Vina Toplak, Vino Valdhuber, Vina Vehovar in Vinogradništvo Vračko. 

Odličen »PUBEC« letnik 2016 v 50 tisoč buteljkah
Vino »PUBEC« je dobilo ime po štajerskem izrazu za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. V enem nazivu povezuje dvoje; v prenesenem pomenu mladostno nagajivost mladega vina in regijo, iz katere le-to izhaja.

Živahnost, energičnost in mladostno navihanost prinaša tudi letošnji letnik mladega vina »PUBEC«, s katerim so letos napolnili kar 50 tisoč buteljk. »Letošnji Pubeci sevajo sortno značilne iskrive barve, v vonju so izjemno dišeči, s poudarjeno cvetico, kar je odraz tudi vinskega letnika. V okusu so sveži, iskrivi, izjemno pitni, z rahlo poudarjeno kislostjo, ki daje to pitnost - na koncu pa vendarle harmonični,« o letošnjem vinu »PUBEC« pravi Tadeja Vodovnik Plevnik iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor. Ob tem poudarja, da je povezovanje zelo pomembno: »Združiti toliko vinarjev pod eno streho je velik uspeh. Povezani vinarji opozarjajo na štajersko vinorodno območje, da je to dežela belih vin, kjer se pridelujejo odlična vina, za kar imamo odlične pogoje«.

Salona štajerskih vin v letu 2017
Včeraj so organizatorji razkrili tudi datuma osrednjih dogodkov v letu 2017. PUBECI se bodo prihodnje leto na Salonu štajerskih mladih vin v Mariboru predstavili 6. novembra, v Ljubljani pa dan kasneje, 7. novembra.

Mlado vino »Pubec« - karakteristike
Mlado vino, pridelano v Republiki Sloveniji, je lahko tisto vino, ki ustreza kakovostnim normativom veljavne zakonodaje. Mlado vino je mirno vino, ki je lahko v prometu najprej 30 dni po trgatvi in največ do 31. januarja leta, ki sledi letu trgatve. Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska, Slovenija. Vino vsebuje med 10,5 in 12,5 vol % alkohola in spada med suha ali polsuha vina z vsebnostjo skupnih kislin med 5,5 in 7,00 g/l. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost.


Več v Družabno