Martinovanje že osmič tudi na Kapeli

Že 34. Martinov pohod, tek in kolesarjenje do Bratonec

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 7. november 2016 ob 13:49
Martinovanje na Kapeli

Martinovanje na Kapeli

Turistično društvo Klopotec Kapela ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela sta v soboto, 5. novembra, pripravila že osmo Martinovanje na Kapeli. Kot soorganizatorja tradicionalnega jesenskega praznovanja sta sodelovala Občina Radenci ter Zavod za turizem in šport Radenci, a sponzor je bila Radenska d.d. Radenci.

Že ob 8. uri so »Pri preši oziroma vinogradniški hiši« startali udeleženci 34. Martinovega pohoda (49 pohodnic in pohodnikov) s Kapele do Bratonec (gasilski dom) v Prekmurju, ki so jim ob 9.30 sledili tekači (21 ljubiteljev teka), ob 10.30 pa še kolesarji. Vsi kljub izredno hladnemu vremenu.

Letošnja dvajsetletnica Turističnemu društvu Klopotec »daje krila«, da so pripravili bogat program za številne obiskovalke in obiskovalce »Pri preši oziroma Vinogradniški hiši«. Že od ranega jutra so društveni prostovoljci hiteli z zadnjimi pripravami, da bo vse tako kot mora biti. Ob 10. uri jih je vzradostilo sonce, ki pa se je kar kmalu skrilo za oblake, a ob 11. uri so jih dodatno s svojimi zvoki spodbudili člani glasbene skupine Ansambel Brloga iz Šentilja v Slovenskih goricah (od aprila letos: Damijan Rener, Mitja Mlakar, Simon Knuplež in Benjamin Senekovič). So pravi ansambel za tovrstna slavja, kajti svoj prvi nastop so imeli leta 2009 prav na Martinovanju.

Točno opoldne je sledil uvodni nagovor, ki ga je imela predsednica Turističnega društva Klopotec Kapela Urška Lukovnjak, ob njej pa še predsednik Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Kapela Danilo Rihtarič. V Vinogradniški hiši so pripravili kulinarično razstavo na temo »Jedi iz ajde« in o njej je govorila Marija Fras, ki jo je po strokovni plati pripravila s skupino dvaindvajsetih gospodinj. Vse zbrane je pozdravil še župan Občine Radenci Janez Rihtarič, ki je nato, skupaj z Marijo Fras, odprl prej omenjeno razstavo. Otvoritvi razstave so sledili nastopi mladih glasbenih talentov: Eve Tompa iz Rihtarovec z diatonično harmoniko, na trobenti Jurija Ivanuša s Turjanskega Vrha in Jakoba Staneka s Kapelskega Vrha ter v duetu harmonikarki Eva Tompa in Tina Krajnc.

Sobotni popoldan na Kapeli je bil izpopolnjen s ponudbo na številnih stojnicah: domači pridelki pri Zavodu za šport in turizem Radenci (Blanka Fekonja), Martinovo kulinarično ponudbo (Bistro Partis), prikazom raznih domačih obrti in ročnih del (Ročna dela Sonja Mulec Črešnjevci; Jožica Kramberger z Negove), obiskovalci pa so si lahko ogledali še Vinoteko ter poizkusili traminec v Vinogradniški hiši ali pa pri stojnicah (Vinogradništvo Lukovnjak Kapelski Vrh; Vinski hram Pučko Cerkvenjak); vojaški fižol (odlični pasulj) pa so pripravili člani domačega društva, kot tudi dobrote iz krušne peči in langaš. Ob zvokih ansambla Brloga je nekaj parov obiskovalk in obiskovalcev tudi zaplesalo, spodbudila pa sta jih k plesu predsednica TD Klopotec Kapela Urška Lukovnjak in muzikant Mitja Mlakar.

Nastopil je še Vokalni kvintet Klopotec Kapela (Anton Divjak - strokovni vodja, Andrej Marinič, Albin Marinič, Avgust Šantavec in Jože Tkalec), predstavile so se vinske kraljice (Cerkvenjaška Martina Breznik, Jeruzalemske vinske ceste Mateja Šek, 5. Kogovska Anja Kocjan in domača z Radgonsko-Kapelskih goric Katja Hamler), vsi skupaj pa so se ob 14. uri udeležili spusta klopotca, kar so ob humoristu Korlu (Samo Tuš iz Gornje Radgone) opravili društveni gospodar Franc Ivanič, skrbnik klopotca Feliks Rantaša in monter Janko Kniplič. Vsemu je sledil še krst mošta v vino, kar je opravil humorist Korl v vlogi meniha sv. Martina, sicer pa je ves čas tokratno prireditev »dirigiral« z mikrofonom.

Gostujoči ansambel Brloga iz Šentilja je skrbel za zabavo in ples do večernih ur, še posebej za tokratno praznovanje Martinovega pa so fantje pripravili povsem novo skladbo z naslovom »Špricer«: »Dajšpricer, špricer, špricer, daj špricer mi nalij...«


Več v Družabno