Misija nemogoče – kako najti in se naročiti za prvi pregled pri parodontologu v Sloveniji

Sindikat DENS opozarja na popolno neinformiranje pacientov na področju parodondologije s strani ZZZS

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. november 2016 ob 16:55
Sindikat DENS opozarja na popolno neinformiranje pacientov na področju parodondologije s strani ZZZS

Sindikat DENS opozarja na popolno neinformiranje pacientov na področju parodondologije s strani ZZZS

Objavljamo pismo pacienta, ki se je po slabi izkušnji na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s pisanjem obrnil na Sindikat DENS - Sindikat zobozdravnikov Slovenije. Kot so zapisali pri Sindikatu DENS Gre za resnične težave v zvezi z neinformiranjem ZZZS, ki jih tudi zaznavajo in ugotavljajo v sindikatu, seveda na račun pacientov. Ob tem so še omenili, da je pismo pacienta vredno novinarskega poročanja, saj gre za primer popolnega nedelovanja ZZZS za potrebe pacientov. Slednji tako ne samo da čakajo na pregled preko vsake mere, temveč se soočajo s težavo, kako sploh do parodontologov.

Pismo pacienta spodaj v celoti.

Misija nemogoče – kako najti in se naročiti za prvi pregled pri parodontologu v Sloveniji

Moj izbrani zobozdravnik mi je z napotnico predpisal (prvič v življenju) prvi obisk pri parodontologu in sicer pod redno: pregled in mnenje ter zdravljenje. Najprej grem na spletno stran ZZZS, da vidim, kje najdem parodontologa in pri katerem najhitreje pridem na vrsto. In kaj najdem? Informacije (zastarele= le za Maribor, Celje in Gornjo Radgono!!!!!!!!!!!!) Ali imamo slednje le v teh krajih? Posledično se konec oktobra 2016, odpravim peš v najbližjo enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije po informacije. Zanimalo me je:
- kje najdem parodontologa,
- kolikšna je najkrajša čakalna doba in seveda v katerem kraju v Sloveniji
- ter če je doba čakanja predolga, kako je z obiskom parodontologa v tujini v sosednjih državah, če se mi to ZZZS stroškovno povrne?

Naj tudi omenim, da sem od zobozdravnika dobil papirnato napotnico, čeprav se je v medijih veliko pisalo, da je možno odslej le e-naročanje. Le zakaj torej papirnata napotnica?
Enoto ZZZS (katera je bila namensko ne bom omenil, da delavka ZZZS ne bo imela od vodstva ZZZS težave) sem obiskal dopoldan med uradnimi urami. Pri recepciji me napotijo v sobo, kjer bi naj dobil nadaljnje informacije.

Prijazna oseba me v omenjeni sobi na vprašanje, kje lahko pridem najhitreje do parodontologa pojasni, da si to na žalost moram pogledati na internetu in ko jo seznanim,da sem našel na spletnih straneh ZZZS parodontologe le za tri slovenske kraje, mi odvrne, da jih v Sloveniji ni več, kot štirje! Odvrne mi tudi, da v Mariboru sploh ni bilo parodontologa, nato mi na moje začuden takoj omeni, da če sem dobil napotnico, lahko uveljavljam pregled v tujini in dobim povrnjene stroške. Kako je v tujini s tem, mi ne zna povedati, ve pa da na vrsto pridem hitreje, kot v Sloveniji.
Vztrajam, da je v Sloveniji verjetno več parodontologov, kot štirje, ki so navedeni na spletni strani ZZZS. Dotična sogovornica mi zdaj potrdi, da jih je več in vztrajam, kako naj najdem parodontologa v Sloveniji, glede na to, da se s tem soočam prvič v življenju. Delavka ZZZS spet pove, da misli, da jih ni več (parodontologov) v naši državi!!!! Ko jo vprašam za Ljubljano in Koper, pa mi odvrne, da je najbolje, da napišem na Zdravstveni dom Ljubljana in v Koper ter mi bodo dali informacije? Vprašam jo, kdo mi bo dal informacije. Sogovornica odgovori, da naj grem na spletni iskalnik Google.
Na moje ponovno začudenje, kako pa ni na spletni strani nobenih informacij o vseh parodontologih v Sloveniji, saj mi je znano, da zobozdravniki pošiljajo ZZZS redna poročila o čakalnih dobah, mi sogovornica odgovori, da naj bi pošiljali in da to zbirajo na plansko analitičnem oddelku ZZZS v Ljubljani (za ta oddelek sem kot pacient prvič slišal).
Nadalje jo vprašam, kako je v tujino? Pojasni mi, da sem do pregleda in zdravljenja v tujini upravičen, če mi predpiše napotnico moj osebni zobozdravnik. Ker napotnico imam, mi pojasni, lahko grem na pregled v EU kamor jaz želim. Na vprašanje, kako pa je s povrnitvijo stroškov, mi še odvrne, da mi povrnejo le stroške višini pregleda in zdravljenja pri nas v Sloveniji. Potne stroške, kot še doda, ZZZS pacientu, ne povrne. Doda, da potne stroške ne povrnejo niti, če bi šel na pregled v Sloveniji v drugi kraj. Pove še, da pregled in zdravljenje v tujini moram jaz najprej plačati iz svojega žepa, nato pa pridem z dokazili (originalni račun s specifikacijo, slika, napotnica) na ZZZS in mi slednji povrne stroške , vendar samo do višine cen, ki veljajo v Sloveniji!!!!!.
Ob tem ji rečem, da so v Sloveniji, kolikor sem bral, čakalne dobe daljše od pol leta, mi pritrdi in doda, da ne ve, kako to, da imajo zdravstveni domovi v Sloveniji tako malo specialistov za zdravljenje zob in obzobnih tkiv in da jih niso poslali na specializacijo ter da je to resnični problem.

Napolnjen z (ne)informacijami (!?!), sem ugotovil, da lahko grem na pregled v tujino (kam, mi ni znano), vse ostalo pa si moram iskati sam, čeprav ne vem, v katerih krajih delujejo parodontologi, še manj vem za tujino.

Ob tem se mi zastavlja vprašanje, kaj stori pacient, ki se ne znajde na spletu (kakšna starejša oseba) in sploh ne pozna razmer parodontologije v Sloveniji. Neverjetno, sramotno in katastrofalno (ne)informiranje pacientov s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

pacient


Več v Slovenija