Partizanska pesem naj živi...

Radenci: Nastop Marjetke Popovski s skupino Cvet v laseh

Filip Matko Ficko, sobota, 12. november 2016 ob 10:38
Marjetka s kitaro in pevkami »Cvet v laseh«

Marjetka s kitaro in pevkami »Cvet v laseh«

V Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih so na Martinov večer odmevali takti in besedila partizanskih pesmi, a tudi številnih slovenskih ljudskih pesmi, ki jih izvaja Marjetka Popovski iz Izole s svojo pevsko skupino Cvet v laseh (Sonja Bolčič, Zlatka Cerkvenik, Ljubica Filipčič in Franka Lovrenčič).

Kar 27 let je Marjetka Popovski kot diplomirana fizioterapevka bila zaposlena v Domu upokojencev Izola ter v tem času vodila številne pevske skupine in zbore, pa tudi petnajst let je enkrat mesečno pripravila pevski večer »Zapojmo skupaj« (to počne še sedaj !) v hotelu Delfin v Izoli. Ob letošnji 75-letnici ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda je s skupino Cvet v laseh pripravila pevski program pod naslovom »Zapojmo pesmi o svobodi« ter ga izvaja po vsej Sloveniji. Ob koncertu v Radencih je Marjetki na kitari počila struna, a je to ni zmedlo in »šlo je naprej« s pesmijo.

Koncert v Radencih se ni pričel takoj s partizansko pesmijo. Pevski nastop se je pričel s »posegom v zgodovino« veliko prej, kajti v uvodu so gostje zapele Puntarsko pesem, ki spominja na čas kmečkih uporov, nadaljevale s glasbenimi spomini na čas prve svetovne vojne in številne padle slovenske fante na mnogih bojiščih (Črni vran, Petelinček, Kaj ti je deklica, Zlati časi) ter nato še na čase druge svetovne vojne s partizanskimi napevi (V temnem gozdu, Šivala je deklica zvezdo, Za vasjo je čredo pasla, Na oknu glej obrazek bled, Počiva jezero v tihoti) do udarnih borbenih pesmi (Bratje le k soncu svobodi, Kovači smo, Katjuša, Hej brigade), pa tudi v italijanščini (Avanti popolo, Bella ciao). Ker so pevke doma s Primorske seveda ni manjkala pesem Primorski partizan ter za zaključek še himna Primorcev Vstajenje Primorske. Številno občinstvo je med petjem navdušeno skandiralo, ploskalo, pa tudi s petjem sodelovalo ob znanih napevih. So pa vsi pozorno prisluhnili avtorski pesmi Marjetke Popovski »Kot ena misel«. V njej je izpovedana njena ljubezen do ohranjanja ljudskih in partizanskih pesmi, ki jih z navdušenjem zapoje na številnih srečanjih, proslavah in koncertih.

Da naj partizanska pesem živi še naprej, je v svojem pozdravu na začetku koncerta poudaril tudi predsednik Krajevnega združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Radenci, Darjan Mencigar, ki je bil pobudnik in organizator tokratnega pevskega večera pod naslovom »Šivala je deklica zvezdo«.

Ob himni Vstajenje Primorske je občinstvo stoje pozdravilo nastopajočo peterico, nato pa sploh niso posedli nazaj, kajti Marjetka Popovski je s Franko, Ljubico, Sonjo in Zlatko ob tokratnem Martinovem večeru zapela še nekaj slovenskih ljudskih, primernih za ta čas (En hribček bom kupil, Mi Slovenci vinca ne prodamo, Še kiklco prodala bom, Že dolgo nismo pili ga, Majolka bod pozdravljena) in občinstvo je pelo skupaj z njo in njenimi pevkami.


Več v Kultura in izobraževanje