Ohranjen vodnjak iz leta 1939 v Veščici

Katarina vodo zajema ročno iz 20 metrskega vodnjaka

Jože Žerdin, sreda, 16. november 2016 ob 10:42
Vodnjak iz leta 1939

Vodnjak iz leta 1939

Na območju občine Razkrižje je ohranjenih še nekaj starih vodnjakov, ki so jih svoj čas domačini uporabljali za ročni zajem vode, ki so danes prava redkost in ponekod še pomemben vir za preživetje. Vode v teh vodnjakih namreč nikoli ni zmanjkalo, saj je predvsem poleti bila sveža in zadosti mrzla. Sicer pa so kmetje vodo iz takih vodnjakov uporabljali za napajanje živine, za pitje in za gospodinjske potrebe, viničarji pa so vodo uporabljali za škropljenje vinogradov.

Na tiste čase so v teh krajih v Prlekiji ostali lepi spomini, ponekod so se ob vodnjakih zbirale družine na pogovorih. Gradnja takih vodnjakov je bila za tisti čas zelo zahtevna, saj so vodnjake kopali predvsem ročno, nekateri pa so vodnjak obzidali z opeko. Tudi priletna ženica Katarina iz Veščice je navezana na svoj vodnjak iz leta 1939, ki je globok 20 metrov in vodo iz njega zajema s pločevinastim vedrom, ki je pritrjena na verigi. Na vodnjaku je leseno kolo, katero je na »osovini« in na kolesu je ročaj, da potem lahko Katarina z vrtenjem tega kolesa iz globine zajame vodo v vedro in jo potem potegne na površje.

Ta vodnjak je prava zgodovinska zanimivost tedanje arhitekturne gradnje vodnjakov. Katarina vodo iz svojega vodnjaka uporablja za zalivanje rož in vrta in za napajanje svoje kravice, katero redi v hlevu in ki ji daje mleko. Katarina pa vode iz vodnjaka ne pije, ampak si jo kupi v trgovini. Torej Katarina živi preprosto kmečko življenje, je preprosta in skromna prleška ženica.


Več v Zanimivosti