Tudi Prlekija za družbene spremembe

Mladi in operativne mladinske strukture močno zapostavljene, v finančnem, kadrovskem in drugih pogledih, istočasno pa se nepotrebno krepi lokalna birokracija

Prlekija-on.net, četrtek, 17. november 2016 ob 21:51

Strukturirani dialog: Informiranje mladih

V petek 11.11.2016, od popoldanskih ur naprej, je na sedežu Mladinskega centra Prlekije potekal lokalni dogodek Za družbene spremembe - Strukturirani dialog: Informiranje mladih. Mladi so se zbrali in skupaj z mlado lokalno odločevalko, svetnico Občine Ljutomer in predsednico mladinskega sveta Ljutomer, kot tudi dolgoletno prostovoljko, aktivno soustvarjali dogodek.

V imenu mladinske organizacije - Mladinskega centra Prlekije je uvoden pozdrav in prvi del formalnega dela izvedel moderator Drago Vaupotič. Predstavil je srečanje in vlogo ter pomen mladinske participacije. Nadalje je Nina Stegmüller, magistrica psihologije, izvedla praktičen del delavnice na temo Informiranje mladih: mladi-participacija-zaposlovanje. Pogovarjali so se o vlogi informiranja in kakšno sploh je uspešno informiranje ter obdelali ostale ključne sestavine informiranja. S pomočjo praktičnih primerov so tudi opredelili vlogo informiranja. Ugotovili so, kako učinkovito je lahko korektno predstavljanje v socialnih omrežjih, tudi z namenom na primer lažjega doseganja zaposlitve. Vendar je hkrati potrebna posebna mera previdnosti. V zadnjem delu pa so bili podani predlogi in vprašanja. Iznesene so bile tudi objektivne in utemeljene ter kritične pripombe na današnjo realno stanje v državi in lokalni skupnosti, katero na žalost ravno mlada generacija še najbolj občuti. V neformalnem delu je sledilo druženje in pogostitev.

Drago Vaupotič, ki je bil na lokalni konferenci mladih izbran, da zastopa Prlekijo v Ljubljani na nacionalnem dogodku, na katerem bo prisostvoval tudi predsednik vlade RS, je poudaril, da verjame, da je participacija mladih zelo pomembna. Odvija se na različnih nivojih, vendar je vsak pomemben. Skozi takšne in podobne lokalne dogodke, se mladi še dodatno povežejo, izmenjajo izkušnje. Če so pri tem prisotni še odločevalci, pa ima dogodek še večji pomen.

Udeleženec Marko Šalamon pa je omenil: "Mladi smo včasih preveč, pogosto zaradi slabih izkušenj in slabe splošne klime v Sloveniji, negativni in celo preveč pasivni ter tako na nek način vdani v usodo. Potrebovali bi večji posluh s strani države in tudi lokalne skupnosti, spremembo in približanje zakonodaje potrebam večine. Virov in dobrin je namreč za vse dovolj, le porazporejeni niso pravično in pošteno oziroma enakomerno. Današnja aktivnost je nedvomno korak k boju za boljši jutri ..."

Foto, tekst: Aljaž Novak
Digitalna reportaža: Rudolf Ludvik


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje