Kolektivna intimnost/ Od risbe do objekta

Javna likovna delavnica Likovnega društvia Sveti Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, sobota, 19. november 2016 ob 11:09

Kolektivna intimnost/ Od risbe do objekta

Likovno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici je v petek, 18. novembra, pripravilo javno likovno delavnico z naslovom Kolektivna intimnost/ Od risbe do objekta. Posebnost tovrstne delavnice je, da za sodelovanje na njej ni potrebno likovno predznanje, zaželjena je le dobra volja in želja po ustvarjanju.

Delavnico, ki je novost na področju likovnega ustvarjanja Likovnega društva Sv. Jurij, nam je predstavila mentorica delavnice, akademska slikarka Aleksandra Fekonja iz Gornje Radgone, ki je tudi članica društva: »Tukaj danes se odvija delavnica spontanega risanja, gre za platna, ki jih večina ne more obvladovati doma, ker nima tako velikega prostora, zato je tudi ta dvorana v Svetem Juriju idealna za neko takšno skupinsko kolektivno delo. Gre pa za to, da so umetniki več ali manj vedno obremenjeni že s samim znanjem, tudi odrasli smo obremenjeni, smo preveč v okvirih in namen te delavnice je, da pridemo ven iz svojega okvirja, zato tudi takšen velik format papirja in tudi, da se malo prepustimo spontanosti. Zato želimo s člani likovnega društva, veseli pa bi bili, če bi prišlo več ljudi, ki sploh ne znajo risati, sestaviti eno kolektivno delo, ki zaenkrat še ne vem kaj bo, ampak vsak pusti lasten pečat in na koncu kolektiven pečat o tem našem dogodku. Gre za enkraten dogodek, zato ker sama črta je zelo zgovorna, zato smo se odločili za bel papir in risala brez barv«.

Zakaj naslov »kolektivna intimnost«? »Gre za to, da je vsak podpis posameznika ena zelo intimna stvar. Če prevedemo to v črto, v to, kako se človek izraža, akcija od vsakega posameznika je zelo intimno dejanje. Ampak, glede na to, da se odvija v enem prostoru, z veliko ljudmi, gre za eno kolektivno intimnost«, je odločitev glede imenovanja delavnice pojasnila mentorica.

Kaj so ustvarili na delavnici, bodo jürjovški likovniki predstavili na razstavi, katere otvoritev bo v soboto, 19. novembra ob 19. uri v avli KUS. Vabljeni.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje