Križemsvet gredo stopinje...

Preimenovanje Osnovne šole v Radencih po Kajetanu Koviču

Filip Matko Ficko, sobota, 19. november 2016 ob 22:41
Preimenovanje OŠ v Radencih po Kajetanu Koviču

Preimenovanje OŠ v Radencih po Kajetanu Koviču

»Križemsvet gredo stopinje, / križemsvet gazi po snegu. / Bogve, kdo je šel pred mano, / bogve, kdo za mano gre.« je tekst Kajetana Koviča, ki je bil zapisan na vabilu na slovesnost ob preimenovanju Osnovne šole Radenci v Osnovno šolo Kajetana Koviča Radenci, kar se je zgodilo 18. novembra po 13. uri v Športni dvorani Radenci.

Bogat kulturni program pod naslovom »Križemsvet s Kajetanom Kovičem« so izvedli osnovnošolke in osnovnošolci, vsebina pa je vseskozi bila prepletena z besedili in knjižnimi junaki iz zgodb in knjig pesnika, pisatelja, prevajalca in akademika Kajetana Koviča (rojen 21. oktobra 1931 v Mariboru, umrl 7. novembra 2014 v Ljubljani, leta 2015 proglašen za častnega občana Občine Radenci): Bela pravljica, Tako je v življenju..., Šolski zvonec, Spoznajmo Kajetana Koviča, Kekčeva pesem, Maček Muri, Monika in pisatelj, Pol resničnost, pol domišljija, Uspavanka, Spominčice, Križemsvet gredo stopinje in Bela pravljica.

V Športni dvorani Radenci sta na slovesnosti vse nagovorila ravnateljica OŠ Radenci Simona Grosman in župan Občine Radenci Janez Rihtarič, ob prisotnosti brata Jurija Koviča je o spominih na svojega očeta govorila Nina Brala Kovič, ki je zatem s enim od prvošolčkov odkrila nov napis za Osnovno šolo Kajetana Koviča Radenci. Številni obiskovalci, predvsem starši šolarjev, so si lahko v šolski avli ogledali priložnostno razstavo o Kajetanu Koviču, v hodniku pa tudi Spominski kotiček Kajetana Koviča.


Več v Kultura in izobraževanje