Otvoritev razstave Re: Pannonia - »Panonska školjka«

Krožišče v Ključarovcih odslej krasi Panonska barka

Bianca Žitnik, nedelja, 20. november 2016 ob 01:452
Robert Jurak

Robert Jurak

V soboto, 19. novembra, je v Križevcih pri Ljutomeru svoj zaključek z razstavo dobila prva mednarodna kiparska kolonija Re: Pannonia, ki je potekala julija 2016.

V mesecu juliju letos je v okviru Društva 29 iz Logarovcev v občini Križevci potekala prva mednarodna kiparska kolonija. Ob podpori občine Križevci in podjetja Tondach d.o.o. je izpod umetniških rok priznanih umetnikov nastalo veliko izvirnih umetnin z bogato sporočilno vrednostjo. Predsednik društva 29, Robert Jurak je ob sodelovanju stanovskih kolegov, izoblikoval zgodbo povezano s Panonskim morjem. Njegova sporočilna vrednost je, da Panonsko morje ljudi ne deli na leve in desne, pač pa vse združuje v eno skupino, ki pluje v isto smer, v pravo smer, kjer so ljudje povezani.

Poleg Roberta Juraka so v zgodbi Panonske školjke sodelovali še Bryan Keith Lauch iz Pensilvanije, ki ga je življenjska pot iz ZDA zanesla v Slovenijo, Vasja Ulrih, Prlek Mitja Stanek, Milojka Drobne, Izidor Zadravec, Dime Temkov, Renate Mehlmauer, Andrea Bambic, Marko Šijanec in Jakob Bartmann.

Del umetnin, ki so nastajale pod rokami 11. udeležencev iz štirih držav, so postale sestavni del preoblikovanega krožišča v Ključarovcih. Ladjo sredi panonskega morja je, kot je to navada, s penečim vinom »splavil« idejni vodja projekta Robert Jurak, deževen popoldan pa so glasbeno obarvali člani pihalnega orkestra KUD Muzika Križevci.

Robert Jurak se je zahvalil županu občine Križevci, mag. Branku Belecu, ki je sprejel idejo kiparske kolonije in jo podprl ter pomagal pri projektu. Nadalje podjetju Tondach d.o.o., kjer so izdelki dobili končno obliko, pri visokih temperaturah v pečeh. Direktor proizvodnje podjetja Tondach d.o.o. Anton Moravec je povedal, da so bili pripravljeni sodelovati v zgodbi, saj je Tondach d.o.o. povezan z glino, ima ustrezne kapacitete in proizvodno linijo, tudi zanje pa je pomenilo sodelovanje z umetniki nekaj novega, inovativnega.

Podžupan občine Križevci Bogomir Gaberc je povedal, da je zadovoljen, da se je preko kiparske kolonije obogatilo ključarovsko krožišče, in to predvsem z materiali, ki so domači, lokalni. S tem je mislil predvsem na glino. Preko kiparske kolonije se lahko nadaljuje uspešna zgodba in se v prihodnje tudi po tem vzpostavi prepoznavnost kraja.

Kipar Vasja Ulrih je izpostavil, da je sodeloval že na mnogih kiparskih kolonijah, vendar mu je bilo tukaj v Prlekiji posebej všeč, predvsem pozitivna klima sodelujočih umetnikov, okolja v katerem je ustvarjal in domačinov, ki so zelo prijazni in odprti za nove ideje.

Na sedežu Društva 29a v Galeriji Art Jurak je bila zvečer otvoritev »drugega« dela razstave panonskih školjk in sicer preostalih umetnin nastalih v času kolonije. Podžupan Gaberc in predstavnik podjetja Tondach Moravec sta pohvalila odlično izpeljan projekt. Robert Jurak, predsednik Društva 29a, pa je izrazil zahvalo za zaupanje in podporo Občini Križevci in podjetju Tondach, ki je umetnike oskrbela s kvalitetnim materialom.

Večerno druženje številnih obiskovalcev je popestril glasbeni umetnik Samo Budna in Manj je več projekt.


Več v Kultura in izobraževanje