Künštni Prleki na mednarodnem festivali filma v Marprogi

Maribor 2009

Künštni Prlek, četrtek, 10. december 2009 ob 12:27
Priznanje

Priznanje

Mesca novembra je Film in video klub TOTI iz Marproga priprava, že deseti po redi, mednarodni filmski festival nekomercialnega filma, »TOTI festival«. Letos so s svojimi stvaritvami sodelüvali avtori iz sedenejstih držof, kej je rekord festivala in jasno kože na prepoznavnost kluba, Marproga in Slovenije v šüršen krogi video ljubitelof.

Na letošjen festivali smo prvokrot sodelüvali tüdi Künštni Prleki. Naš film Manevri je bija uvrščeni v program med igronimi filmi, za kej je cela ekipa in tüdi avtor in režiser filma, naš Pepek z brega (Roman Marič) prejela Priznanje.

»So filmi, ki imajo divji tempo, da ti vzame sapo, pa hkrati niz domislic brez pavze,eksplozija vsega tistega, kar je pri filmu najbolj zanimivo in humor kakšnega ni, če greš v normalni kino. Sem filmski profesionalec, zato lahko rečem ,da se poklicni ustvarjalci lahko iz teh filmov učimo. Iz filmov ki jih prikaže TOTI festival...«, je na konci reka precednik strokovne žirije.

Pa še opčutki članice žirije, neodvisne novinarke Beate Džon: »Človeška bitja se niso obotavljala in so postala zelo pomembni junak, nekateri čisto blizu, drugi malce oddaljeni. Zopet in zopet: navaden človek iz soseščine z vsakdanjim življenjem in modrostjo, ki izvira iz izkušenj. Tehnični triki in oddaljena eksotična potovanja ne pomenijo ničesar v primerjavi z resničnim človekom v središču dogajanja. To smo lahko videli tukaj v Mariboru. Senzitivni avtorji različnih kultur in dežel pa so to tudi dokazali.«

To, ka smo bili Künštni Prleki z našin filmon uvrščeni na festival, in ka so našo delo vidli tüdi tisti, keri film glejajo s profesijonalnimi očmi, predstovla veko priznoje nan, našemi načini dela in načini na karega predstovlamo našo Prlekijo. Sodelüvaje na toten in podobnih festivalih pomeni, ka bode našo delo spozna šüroki krog lidi, pa tüdi, ka do naši filmi v bodoče lehko še bojši. Sodelovati pomeni viditi in se vičiti.


Več v Kultura in izobraževanje