Ničesar se ne smemo bati, pač pa...

DOSOR: Pogovor o temeljnem športu – rokoborbi

Filip Matko Ficko, sreda, 23. november 2016 ob 20:09
Oče in sin, Stanislav in Dejan Šernek

Oče in sin, Stanislav in Dejan Šernek

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je v torek, 22. novembra zvečer, potekal pogovor v okviru tradicionalne prireditve »Sledi«, tokrat o temeljnem športu od davnine - o rokoborbi. To športno panogo sta predstavila odlična pomurska, slovenska, mednarodna in svetovna rokoborca, oče in sin, Stanislav (40 let) in Dejan (29 let) Šernek iz Beltinec, oba člana Rokoborskega društva Sobota v Murski Soboti.

Pogovor z njima je vodila Simona Barbarič, številni prisotni pa so izvedeli, da so se v klasičnih grških časih olimpijskih iger udeleženci pomerili v rokoborbi, atletiki, gimnastiki in boksu. Danes se mladi, pa tudi starejši organizirano ukvarjajo z rokoborbo v 200 državah sveta. Zadnjih štiridesetih letih je ta športna panoga prisotna tudi v deželi ob reki Muri, čeprav je že leta 1936 bila pri soboškem Sokolu ustanovljena rokoborska sekcija, ki pa je delovala le tri leta. Leta 1977 je pri soboškem Partizanu bila ustanovljena rokoborska sekcija, za katero je bil pobudnik učitelj telesne vzgoje na Osnovni šoli Beltinci Blažo Davidovski. Že leto dni prej je slednji za rokoborbo navdušil šolarja OŠ Beltinci Stanislava Šerneka, ki je 1977 postal republiški pionirski prvak, pozneje tudi republiški mladinski prvak, na prvenstvu SFR Jugoslavije pa je dvakrat zasedel 4.mesto. Leta 1995 je opravil izpit za rokoborskega sodnika mednarodnega razreda, doslej je že sodil tudi na številnih mednarodnih turnirjih ter na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah v 2016 v Riu. Je nosilec Bloudkovega priznanja iz leta 2015 ter Zlate piščalke, najvišjega svetovnega priznanja za rokoborske sodnike.

Sin Stanislava Šerneka, Dejan Šernek, beleži svoje uspehe od leta 1999 dalje: najboljši na Slovaškem med mlajšimi dečki do 41 kg; 2000: državni prvak med mlajšimi dečki do 55 kg... leta 2006 na evropskem prvenstvu osvoji 11. mesto, naslednje leto pa 5. mesto; 2007: državni prvak do 96 kg, 2. mesto v Budimpešti; 1. mesto v Zrenjaninu..., a se je odločil za šolanje ter poklicno pot v vrstah Slovenske policije.

Iz pogovora o temeljnem športu - rokoborbi s Stanislavom in Dejanom Šernekom je bilo razbrati, da je vsak cilj mogoče doseči. Seveda se ob tem ne smemo ničesar bati, pač pa se moramo potruditi, vztrajati in delati s srcem.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje