Človek, nenehno vpet v silnice stvarstva

Mirko Rakovnik poglobljeno o adventnem času

Filip Matko Ficko, petek, 25. november 2016 ob 10:45
Mirko Rakovnik

Mirko Rakovnik

»Adventni čas nas vabi...« je bil moto organiziranega popoldneva v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ki ga je v okviru DOSOR-jevega literarnega krožka 23. novembra pripravila Bea Baboš Logar.

Poglobljeno o tem, kako je človek bivanjsko, z dušo in telesom, nenehno vpleten v silnice stvarstva, je enourno predstavitev pripravil »domski župnik« Mirko Rakovnik, ki je tudi redni udeleženec literarnega krožka. Tako je vso svoje razmišljanje »usmeril« na religije, ki kot kozmične in zgodovinske spremljajo človeštvo od pradavnine. Pri kozmičnih religijah (sumerska, akadska, babilonska, egiptovska, deloma tudi judovska) usmerjajo iz kaosa (nered: povodnji,ogenj, potresi, viharji...) v kozmos (red,urejenost). Pri zgodovinskih religijah pa se opisuje zgodovinske dogodke odrešenja (v judovski zgodovinske osebe in dogodki: Abraham, Izak, Jakob, Mojzes, rešitev/izgon iz Egipta, dogodki v puščavi...), še zlasti v krščanstvu, kjer se zgodovinski dogodki prepletajo s kozmičnimi pojavi. In tu pride do posebnega odraza advent, kot izraziti čas pričakovanja. Beseda »advent« naj bi pomenila »čakanje na tistega, ki prihaja«, kar je povezano z zelo bogato paleto dogajanj (toplota, svetloba, varnost krušne peči v domovanju) že pred 25. decembrom - Božičem: sveta Barbara 2. decembra, sveti Nikolaj 6. decembra, sveta Lucija 13. decembra... pa vse do treh kraljev 6. januarja. In korenine božičnega praznovanja segajo že v 3. stoletje.

Vmesne premore oziroma posamezna poglavja predstavitve so z nabožnimi napevi popestrili članice in člani pevske skupine Večnica, ki pod vodstvom Marije Marič deluje v okviru Kulturno umetniškega društva Bubla Radenci. O svojih spominih na mladost ob krušni peči pa so svoje pripovedi dodale še poslušalke: Amalija Jazbec iz Apač (po rodu z Dolenjske), Marija Kofjač iz Petanjec in Marija Marič iz Radenec.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje