Predstavitev Deklaracije o načelih strpnosti na Razkrižju

V Občini Razkrižje je potekala predstavitev Unescove Deklaracije o načelih strpnosti ter projekta Mi smo ZA STRPNOST

Prlekija-on.net, petek, 25. november 2016 ob 16:58
Predstavitev Deklaracije o načelih strpnosti na Razkrižju

Predstavitev Deklaracije o načelih strpnosti na Razkrižju

V petek, 18. novembra, je v Občini Razkrižje potekala predstavitev Unescove Deklaracije o načelih strpnosti ter projekta Mi smo ZA STRPNOST.

V Izobraževalnem centru Eksena so v okviru človekoljubnega družbeno odgovornega nepridobitnega projekta »Mi smo ZA STRPNOST!«, ki ga izvajajo z Društvom Eksena samoiniciativno in z lastnimi sredstvi naredili prvi slovenski prevod Deklaracije o načelih strpnosti, ki jo je leta 1995 svečano sprejela Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO), ki je del organizacije OZN. Deklaracija zagotavlja, da je strpnost nujna za miroljuben razvoj posameznika in družbe. Tako je v prvem členu deklaracije zapisano: »Strpnost je vrlina, ki omogoča mir in prispeva k nadomestitvi kulture vojne s kulturo miru.« Turnejo strpnosti so simbolično otvorili na lanski mednarodni dan strpnosti (16. november), ko so Deklaracijo osebno svečano poklonili vodilnim predstavnikom države.

Ker so nedavne družbene razmere jasno pokazale, da se je v slovenski družbi potrebno aktivno in trajno zavzemati za strpnost, pripravljajo tudi 2. tiskani izvod Deklaracije, ki jo bodo brezplačno razposlali na vse srednje šole, fakultete, občine, ustrezne nevladne organizacije in institucije ter drugim. Prav tako pripravljajo različne projekte za promocijo strpnosti in Deklaracije skozi seminarje in koncertne prireditve, ki jih želijo izvajati po slovenskih mestih in krajih.

Občino Razkrižje sta obiskala vodja projekta Mi smo ZA STRPNOST, dr. Nejc Jelen iz Društva Eksena ter ambasador strpnosti, glasbenik SoulGreg Artist.

Na dogodek so povabili predstavnike občine, šole, župnije, društev ter drugih organizacij v Občini Razkrižje. Na dogodku sta svoje videnje strpnosti pri svojem delu opisala predsednik Škofijske Karitas Murska Sobota, Jože Hozjan, ki je obenem župnik v Pečarovcih ter generalni tajnik Škofijske Karitas Murska Sobota, Jožef Kociper.

Na dogodku je bil prevod UNESCOVE Deklaracije o načelih strpnosti slavnostno predan županu Občine Razkrižje, Stanku Ivanušiču.

Cilj srečanja je bil, da spodbudili ljudi, da bi vsak po svojih najboljših močeh prispeval k razširjanju strpnosti in sožitja med ljudmi.

»Strpnost je spoštovanje, sprejemanje in priznavanje bogate raznolikosti naših svetovnih kultur, naših oblik izražanja in načinov biti človek. Spodbujajo jo znanje, odprtost, sporazumevanje in svoboda misli, vesti in prepričanja… Strpnost ni popustljivost, prijaznost ali prizanesljivost. Strpnost je predvsem aktiven odnos, ki ga spodbuja priznavanje univerzalnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin drugih

(Deklaracija o načelih strpnosti, UNESCO 1995)


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje