Spominska prireditev ob dnevu generala Rudolfa Maistra

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici so osvetlili prelomne dogodke ob koncu prve svetovne vojne

Branko Košti, sobota, 26. november 2016 ob 10:25
Ob dnevu generala Rudolfa Maistra

Ob dnevu generala Rudolfa Maistra

Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sveti Jurij ob Ščavnici, je v sodelovanju s Prleškim društvom generala Maistra ter ob pomoči občine Sv. Jurij ob Ščavnici, v četrtek, 24. novembra, pripravilo prireditev ob državnem prazniku dnevu Rudolfa Maistra. S prireditvijo so se spomnili, za Slovenijo prelomnih dogodkov ob koncu 1. svetovne vojne ter osvetliti vlogo in pomen dveh vodilnih  protagonistov boja za severno mejo, generala Rudofa Maistra – Vojanova in še posebej glavnega vojaškega operativca dogodkov, jürjovškega rojaka Edvarda Vaupotiča.

O enem najprelomnejših dogodkov za prebivalce levega in desnega brega reke Mure, kakor tudi za ves slovenski narod, je uvodoma spregovoril predsednik Društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij, prof. Franc Čuš. V noči med 22. in 23. novembrom, je general Rudolf Maister, ob podpori približno tri tisoč prostovoljcev, razorožil nemško mestno stražo v Mariboru in prevzel oblast na spodjem Štajerskem, kar se je kasneje izkazalo kot odločilno, da je slovenska Štajerska s pariško mirovno pogodbo in pozneje s senžermensko pogodbo, pripadla Kraljevini SHS, katere vojska je dobila tudi dovoljenje za zasedbo Prekmurja, kar je pomenilo, da se je ta pokrajina združila z matično domovino. Meja na Koroškem, katero je s svojimi prostovoljci začrtal general Rudolf Maister, je ostala nespremenjena do danes. Izpostavil je pomemben prispevek rojakov iz Sv. Jurija in okolice, od koder se je okrog trideset prostovoljcev odzvalo pozivu generala Maistra. Nekateri od njih so v teh dogodkih imeli pomembno vlogo, še posebej desna roka generala Maistra, podpolkovnik Edvard Vaupotič, kateri je v zgodovinskih dogodkih odigral vlogo glavnega vojaškega operativca.

Na prireditvi je učenka Osnovne šole Sveti Jurij ob Ščavnici Urška Fras skupaj z mentorico mag. Anito Zelenko predstavila raziskovalno nalogo o rojaku podpolkovniku Edvardu Vaupotiču. Za opravljeno raziskovalno delo je Urška prejela zlato priznanje na regijskem tekmovanju mladih raziskovalcev in se uvrstila na državno tekmovanje, kjer je bila naloga nagrajena s srebrnim priznanjem.

General Rudolf Maister ni bil samo vojak in vojskovodja. Bil je tudi pesnik, vizionar in mecen. Njegovo celovito osebnost, predvsem tiste manj znane plati njegovega dela in življenja, je predstavil dr. Marjan Toš.

V zahvalo za  prispevek k uspešni spominski prireditvi je glavnim akterjem Urški Fras, mag. Aniti Zelenko in dr. Marjanu Tošu, župan Miroslav Petrovič izročil pesniško zbirko še enega velikega rojaka prleških Aten Edvarda Kocbeka Roki. Za njihov bogat prispevek se je zahvalil tudi prof. Franc Čuš, za množičen obisk, ki je presegel pričakovanja organizatorjev, pa se je zahvalil tudi obiskovalcem.


Več v Kultura in izobraževanje