Pri Svetem Juriju je odmevalo petje slovenskih kmetic

Jesenski večer sta pripravili Zveza kmetic Slovenije in Društvo podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici

Branko Košti, nedelja, 27. november 2016 ob 13:20
Jesenski večer - večer plesa in pesmi

Jesenski večer - večer plesa in pesmi

V Kocbekovi dvorani KUS pri Sv. juriju ob Ščavnici, so se v soboto, 26. novembra, slovenske kmetice predstavile nekoliko drugače. Na različnih prireditvah smo jih navajeni videvati v predpasnikih, ko predstavljajo in ponujajo dobrote, nastale pod njihovimi pridnimi in spretnimi rokami, velikokrat tudi s srpi ali kosami v rokah, ko tekmujejo v žetvi in košnji, na različnih delavnicah in srečanjih, ko se trudijo svoje bogato znanje prenašati na mlajše...

Malokrat pa je vrle kmečke žene in dekleta mogoče videti na odru, pražnje oblečene in s pesmijo na ustih, kot so se nam predstavile pri Sv. Juriju na odru Kocbekove dvorane. Zveza kmetic Slovenije je namreč v sodelovanju z Društvom podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici, pripravila večer pesmi in plesa pod naslovom Jesenski večer, na katerem so se slovenske kmetice iz različnih pokrajin predstavile kot pevke, pesnice, recitatorke, plesalke in celo igralke. Prisluhnili smo lahko ubranemu petju Blegoških sinic iz Gorenjske, Bršljankam in Veselim kmeticam s Koroške, Hajdinskim frajlicam iz Hajdine pri Ptuju, ljudskim pevkam iz Skorbe in iz Vučje vasi, Zasavje pa je predstavljala pevska skupina Klasek iz Izlak. Domačinke iz Svetega Jurija so poskrbele za plesni del prireditve, zaplesale so plesalke plesne skupine KAN - KAN in folklorna skupina Sv. Jurij. Marta Sever je recitirala svojo pesem, posvečeno kmeticam, v skeču pa smo si lahko ogledali tudi zadrego, ko hčerka materi sporoči novico, da je noseča.

Kmetice so dokazale, da jim tudi oder ni tuj, saj so pripravile čudovit večer, kateri se je nadaljeval v avli KUS, kjer so domačinke pripravile bogato pogostitev za nastopajoče in obiskovalce.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje