Tradicionalna prireditev »Za kmečko pečjo«

Kulturni popoldan na podstrešju (na dilah !) v Hrastju Moti

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 5. december 2016 ob 11:051
Za kmečko pečjo

Za kmečko pečjo

V podstrešnih prostorih (po Marku Kočarju: »Na dilah !«) gasilskega doma Hrastje Mota je Kulturno društvo Janko Divjak Kapela ob sodelovanju Prostovoljnega gasilskega društva Hrastje Mota v nedeljo, 4. decembra popoldne, pripravilo tradicionalno prireditev pod naslovom »Za kmečko pečjo«.

V bogatem kulturnem programu so se predstavili članice in člani treh sekcij Kulturnega društva Janko Divjak: dramsko recitacijska sekcija, mladi glasbeniki ter folklora. Kot gostje so najprej »podžgali« trije člani etno vokalno instrumentalne skupine »Porini pa počini« (Stanko Hodžar s harmoniko, Mirko Miklošič z bugarijo in Ivan Kocjan z lončenim basom) iz naselja Lačaves, ki leži med Kogom in Miklavžem pri Ormožu. Skupina, z več spremembami, obstoji že 18 let v okviru Kulturnega društva Klopotec Kog. Nato so se predstavili najmlajši s skupinsko recitacijo, na diatonični harmoniki sta v duetu zaigrali in zapeli Tina Kranjc in Eva Tompa, ki sta zaigrali in zapeli še kot solistki in njima so sledili mladi recitatorji: Eva, Alex, Žiga, Tjana, Aljaž, Maša in Žiga.

Domači folkloristi so predstavili dva ljudska plesa (Sotiš ter Gospod in gospa), ki jih je poleg tradicionalnega harmonikarja Robija Majeriča iz Spodnjih Ivanjec tokrat na klarinetu spremljal še Matjaž Rožman iz Svetega Jurija ob Ščavnici.

Za veliko smeha je poskrbel s svojimi pesnitvami v prleškem narečju skoraj nepogrešljivi pesnik Marko Kočar, ki je v prleščini napisal besedilo pesmi »Dedkov valček« za perspektivno mlado glasbenico in pevko Evo Tompa iz Rihtarovec. Slednja je to pesem tudi zapela ob spremljavi na harmoniko, kajti pesem je uglasbil njen glasbeni pedagog Ivan Fleisinger.

Člani dramske sekcije pa so izvabili salve smeha številnega občinstva na podstrešju (na dilah !) gasilskega doma z uprizoritvijo skeča o potovanju na dopust k morju. V skupini so zaigrali Slavica Kovačič (sicer strokovna vodja folklorne skupine), Tatjana Perša, Robi Majerič (harmonikar folkloristov), Igor Pučko in Slavko Puklavec (predsednik KD Janko Divjak Kapela).

Pred zaključkom kulturnega popoldneva »Za kmečko pečjo« so še enkrat zaigrali člani skupine »Porini pa počini«, nato pa je ob predsedniku PGD Hrastje Mota, Miranu Žuniču, predsednik KD Janko Divjak Kapela Slavko Puklavec izrekel zahvalo vsem nastopajočim, jim v dar poklonil društveni koledar za leto 2017, ob tem pa posebej izpostavil prisotnost dveh častnih članic društva: Stanke Horvat in Silve Divjak. Prireditev je spretno povezovala mlada Maja Pučko.

Po prireditvi je sledilo družabno srečanje v pritličnih prostorih gasilskega doma Hrastje Mota, kjer so za pogostitev vseh, nastopajočih in obiskovalcev, skupaj poskrbeli članice in člani obeh društev: Kulturnega društva Janko Divjak Kapela in Prostovoljnega gasilskega društva Hrastje Mota.


Več v Kultura in izobraževanje