Edinstvena praznična okrasitev najstarejšega slovenskega mesta

Na Ptuju letos ne svetijo le luči, v čarobni igri dneva in noči, sodelujejo materiali, ki lovijo svetlobo in z njo obsevajo pročelja znamenitih hiš

Prlekija-on.net, torek, 6. december 2016 ob 14:21
Praznična okrasitev mesta Ptuj

Praznična okrasitev mesta Ptuj

Najstarejše slovensko mesto je v prazničnem času zasijalo v novi podobi. Brezmejni duh ustvarjalnosti in želja po sodelovanju in povezovanju domačih ustvarjalcev, izobraževalnih institucij in mestnih služb sta navdahnili edinstveno okrasitev mesta. Na Ptuju letos tako ne svetijo le luči. V čarobni igri dneva in noči, sodelujejo materiali, ki lovijo svetlobo in z njo obsevajo pročelja znamenitih hiš.

S prižigom prazničnih luči v ponedeljek, 5. decembra, na Mestnem trgu, se je pričel program Ptujske pravljice, ki bo od 16. do 30. decembra s pravljičnim sejmom, animacijo za otroke, nastopi učencev, koncerti in glasbo v ritmih praznikov popestrila dogajanje v starem mestnem jedru. »Edinstvena okrasitev zagotovo predstavlja dodaten motiv za obisk najstarejšega slovenskega mesta v prazničnem času. Nebo nad Ptujem magično sije tako podnevi kot ponoči,« pojasnjuje Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, ki koordinira projekt edinstvene okrasitve.

Za zasnovo praznične okrasitve je idejna vodja projekta Stanka Vauda izbrala aluminijaste polizdelke iz bližnje tovarne aluminija Talum. »Ključni umetniški izziv je bil, kako spremeniti osnovno funkcijo materiala in dokazati, kako lahko aluminij in navadna folija za ovijanje postaneta ledena ploskev, ki lovi svetlobo in krasi mesto podnevi in ponoči. Pri tem je treba poslušati material in se prepustiti intuiciji. Tako nikoli ne veš, kakšen bo končni izgled,« o idejnem ozadju projekta razlaga Vauda.

Ključno vlogo pri izvedbenem delu okrasitve sta odigrali Srednja ekonomska šola Ptuj in Srednja strojna šola Ptuj. Dijakinje iz smeri aranžerski tehnik so s svojimi ročnimi spretnostmi predstavljale nepogrešljivo pomoč pri izdelovanju in nameščanju okraskov. »Izredno veseli smo, da je mesto prepoznalo potencial naših dijakov in jim ponudilo priložnost, da s pridobljenim znanjem in veščinami pripomorejo k njegovi praznični podobi,« pomen vključevanja mladih razume ravnateljica Ekonomske šole Ptuj mag. Darja Harb.

Pri pouku pridobljena znanja varjenja, ukrivljanja cevi in obdelave materialov so v praksi unovčili tudi dijaki Strojne šole Ptuj. Pri načrtovanju postavitve kar sedem metrov visoke jeklene konstrukcije božičnega drevesa so jim na pomoč priskočili tudi profesorji. »Gre za izjemno zahteven projekt, ki so se ga dijaki in profesorji lotili z izjemno vnemo. Malokrat se zgodi, da lahko učenci svoje delo predstavijo tako široki javnosti,« pravi ravnatelj Strojne šole Ptuj Bojan Lampret. Za namestitev okrasitve pod ptujsko nebo so poskrbeli delavci Javnih služb Ptuj, ki so z neverjetnim občutkom in predanostjo pristopili k projektu.

Foto: Zavod za turizem Ptuj


Več v Družabno