Parlameter: Kako nas v DZ zastopata prleška poslanca?

Jurša največkrat izgovori besedno zvezo lovska družina, Kavčič pa Iran

Prlekija-on.net, sreda, 7. december 2016 ob 09:057
Franc Jurša in Aleksander Kavčič

Franc Jurša in Aleksander Kavčič

Ta teden je zaživelo spletno orodje Parlameter, ki z analizo glasovanj in transkriptov lajša spremljanje dogajanja v Državnem zboru. Razvili so ga v okviru inštituta Danes je nov dan.

Parlameter analizirane podatke vizualizira in predstavlja v obliki samostojnih informacijskih kartic. Med več kot sto tisoč unikatnimi karticami in skoraj dvajsetimi različnimi analizami lahko uporabniki najdejo informacije o zadnjih aktivnostih katerega koli poslanca ali poslanke, pa tudi raznolike analize njihovega besedišča ali primerjave glasovalnih linij celotnih poslanskih skupin.

Ob tem smo v orodju preverili podatke, ki so zbrani za poslanca iz okraja Ljutomer, to sta Franc Jurša (DeSUS) in mag. Aleksander Kavčič (SMC).

Jurša največkrat izgovori besedno zvezo lovska družina, Kavčič pa Iran
Jurša je v vseh svojih dosedanjih govorih v DZ izgovoril 88.231 besed (povprečje: 169.281, največ: 704.020) ter imel v povprečju 3 govore na sejo (povprečje: 5, največ: 56). Njegova raznolikost besedišča je ocenjena s 97 (povprečje: 111, največ: 162), njegovo besedišče, ki ga pri tem uporablja pa je ocenjeno tako: privzdignjeno besedje (0,95), preprosto besedje (1,23) in ekscesno besedje (1,39). Besede, ki ga zaznamujejo pa so lovska družina, Triglav, reprezentanca, konzularno predstavništvo, upokojenec, interpelacija, pomurski, Anton Peršak, pogrebna dejavnost in dimnikarske storitve.

V spodnjih karticah si lahko ogledate razrez glasovanj Franca Jurša, prisotnost na sejah in prisotnost na glasovanjih sej DZ ter kako je glasoval na posameznih glasovanjih.






Kavčič je v vseh svojih dosedanjih govorih v DZ izgovoril 10.965 besed (povprečje: 169.281, največ: 704.020) ter imel v povprečju 1 govor na sejo (povprečje: 5, največ: 56). Njegova raznolikost besedišča je ocenjena s 136 (povprečje: 111, največ: 162), njegovo besedišče, ki ga pri tem uporablja pa je ocenjeno tako: privzdignjeno besedje (3,45), preprosto besedje (3,82) in ekscesno besedje (4,49). Besede, ki ga zaznamujejo pa so Iran, kurilno olje, interpelacija, resolucija, žrtev, luč, vojska, naprava, človekov in zgodovina.

V spodnjih karticah si lahko ogledate razrez glasovanj Aleksandra Kavčiča, prisotnost na sejah in prisotnost na glasovanjih sej DZ ter kako je glasoval na posameznih glasovanjih.





Orodje ob tem razkriva tudi nekatere zanimive podatke, da je recimo najbolj besedno bogata poslanka SD Bojana Muršič, ki pri tem najpogosteje omenja besedno zvezo hišniška stanovanja, na tretjem mestu pa je beseda hišnik, Jani Möderndorfer ima na četrtem mestu najpogosteje izgovorjenih besed, besedno zvezo bla bla bla, Ljudmila Novak iz NSi največkrat izreče besedo grobišče, Eva Irgl iz SDS pa morišče. Luka Mesec iz ZL recimo največkrat izgovori besedo transmaščoba, Branko Grims iz SDS pa besedo šoping.

Poslanci SMC so sicer v vrhu po ekscesnem govoru ter po rabi privzdignjenega besedja, v DZ največkrat govori Primož Hainz iz DeSUS-a, največ besed pa izgovori Jožef Horvat iz NSi. Na sejah so največkrat prisotne Vlasta Počkaj, Teja Ljubič, ki sta poslanki postali sicer pred kratkim, Jasna Murgel (vse SMC) in Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS).


Več v Politika