Nevaren led s tovornjakov

Ob mrzlih zimskih jutrih smo v križiščih in krožiščih, lahko opazili kupe leda, ki je na cestne površine in tudi pločnike padel iz tovornih in drugih vozil

Prlekija-on.net, sreda, 7. december 2016 ob 19:17
Led na pločniku

Led na pločniku

Ob mrzlih jutrih v teh decembrskih dneh, smo po mestu v Ljutomeru, predvsem v križiščih in krožiščih, lahko opazili kupe leda, ki je na cestne površine in tudi pločnike padel iz tovornih in drugih vozil. Na tleh so ležali veliki in nevarni kosi ledu ter zmrznjenega snega.

Vozniki teh vozil bi že pred začetkom vožnje morali očistiti svoje vozilo ledu in snega, saj med vožnjo ti leteči kosi ledu za ostale udeležence pomenijo veliko nevarnost, če denimo kos ledu nenadoma pade na vetrobransko steklo ali pa na pešca na pločniku. V preteklosti se je zgodilo že kar nekaj nesreč, kjer je led padel na mimovozeča vozila ter poškodoval tudi ljudi.

Vsak voznik bi ob takih jutrih pred vožnjo torej moral zlesti na vrh vozila in počistiti led, ki je nastal iz nabrane vode, a to počne le malokdo. Tudi pri osebnih vozilih bi vozniki morali pred vožnjo poskrbeti, da se z vozila temeljito očisti nočna slana in zmrzal s stekel. Tako večina voznikov nekaj minut, dokler notranje ogrevanje ne prične delovati na polno, vozi z močno zmanjšanim vidnim poljem, kar je izredno nevarno.

Ključna oprema vsakega vozila v teh mrzlih dneh, je torej sredstvo za odmrzovanje in strgalo, tudi metlica za sneg. Za vozila, ki so čez noč parkirana na odprtem, je priporočljiva tudi ponjava, ki prekrije vsaj prednja stekla, lahko pa si pomagamo tudi z rjuho ali kartonom.


Več v Kultura in izobraževanje