Ognjemeti so lepi a tudi strupeni

Delci, ki so posledica ognjemetov, so zelo majhni (približno 1 mikrometer) in vsebujejo strupene težke kovine, kot na primer stroncij, barij in svinec. Če ni padavin, lahko ti delci lebdijo v zraku več kot en teden.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. december 2016 ob 12:212
Ognjemet

Ognjemet

V zadnjih dneh so strokovnjaki z Agencije RS za okolje (Arso) izdali opozorilo o povišani onesnaženosti zraka z delci PM10 v številnih Slovenskih mestih, predvsem zaradi manjših posameznih kurišč. Opozorilo je bilo izdano za konec tedna, trenutno je ozračje bolj čisto.

So pa iz Ministrstva za okolje in prostor sporočili, da podatki že več let kažejo, da so koncentracije prašnih delcev PM10 v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane. Na to vplivajo tudi ognjemeti in druga pirotehnična sredstva.

Ognjemeti povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije delcev v zraku, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida. Delci, ki so posledica ognjemetov, so zelo majhni (približno 1 mikrometer) in vsebujejo strupene težke kovine, kot na primer stroncij, barij in svinec. Če ni padavin, lahko ti delci lebdijo v zraku več kot en teden.

Ta onesnaževala so emitirana v zrak le v nekaj urah, kar povzroča goste oblake zelo drobnih delcev, ki lahko prodrejo globoko v pljuča, ter jih spremljajo tudi povišane koncentracije drugih onesnaževal v zraku (žveplovega dioksida in dušikovega oksida).

Izpostavljenost emisiji onesnaževal, ki jo povzroča ognjemet, lahko pri občutljivejših skupinah bolnikov (na primer pri otrocih in težjih bolnikih) sproži težji astmatični napad. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, povzročajo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh. Raziskave so pokazale korelacijo med povišanjem onesnaženosti zraka in poslabšanjem bolezni pri ljudeh z respiratornimi boleznimi in tudi povečanje števila smrti pri starejših ljudeh zaradi kardiovaskularne in respiratorne bolezni.


Več v Narava