Starši kot varuh otrokovih dolžnosti

V DOSOR-ju: Nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami

Filip Matko Ficko, sreda, 14. december 2016 ob 09:30
Zbrani v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice

Zbrani v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice

Ker si kot starši želite svoje otroke vzgojiti v odgovorne, samostojne in zadovoljne; ker ste tudi že počasi siti tega, da otroci kar naprej uveljavljajo pravice, dolžnosti pa nočejo videti; ker boste dobili odgovore na mnoga vprašanja, ki vas žulijo; ker boste ugotovili, da zmorete biti dobri starši in stari starši; ker ste za uspeh svojih otrok pripravljeni vložiti tudi najdragocenejše - svoj čas, ste vabljeni v okviru »DOSOR-jevih božičnih daril« kot partnerji, sorodniki, prijatelji... na predavanje z naslovom »Vzgajamo samostojne in odgovorne otroke«, kjer bo gostja in predavateljica Simona Levc, soavtorica knjige »Varuh otrokovih dolžnosti - nehajte se ukvarjati z otrokovimi pravicami«, ki sta jo spisala z znanim slovenskim strokovnjakom na tem področju Markom Juhantom. Kot strokovnjakinja - logopedinja pa je avtorica knjige z naslovom »Liba, laca, lak (Kako pomagamo otroku do boljšega govora)«.

Bilo je to zapisano v vabilu na predavanje v predprostoru knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ki je bilo izvedeno v ponedeljek, 12. decembra popoldne. Najpomembnejše za poslušalce je verjetno bilo prepričanje predavateljice, da so otroci veliko bolj samostojni, kot starši pričakujejo ter da otrokom dandanes vsekakor ne primanjkuje materialnih dobrin, pač pa starševski čas. Tako bi naj starši vsak dan vsaj 20 minut namenili pogovoru z otrokom, vendar ne o šoli, ker otrok ni samo šolar, pač pa član družine.

Otroke je treba spodbujati kljub občasnim padcem ter jih pohvaliti za uspešnost, kajti kot starši običajno opažamo kaj otrok počne narobe in ne to kar naredi prav. Seveda pa je treba otroku postaviti meje, ki otrokovo odgovornost ponazarjajo, kot tudi nas samih, kako in koli spoštujemo pravila, ki smo jih postavili. Saj je otrokovo zavedanje odgovornosti ključnega pomena v razumevanju in pripravljenosti na življenje.

Za domačo nalogo pa nasvet: Objemite svojega otroka vsak dan in mu povejte, da ga imate radi !.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje