Nova pridobitev za gasilsko društvo Črenšovci

Nova gasilska avtocisterna AC 24/60 bo namenjena za večjo varnost občanov za naslednjih 30 let

Prlekija-on.net, sreda, 14. december 2016 ob 11:421
Novo gasilsko vozilo PGD Črenšovci

Novo gasilsko vozilo PGD Črenšovci

Prostovoljno gasilsko društvo Črenšovci je pridobilo novo sodobno gasilsko avtocisterno AC 24/60 za katerega si je kot osrednje gasilsko društvo v Gasilski zvezi Črenšovci prizadevalo več let. Šlo je za velik finančni zalogaj za občino Črenšovci, kajti pri nakupu vozila bo črenšovska občina primaknila 70 odstotni delež v letih 2016/17, 20 odstotkov Uprava za zaščito in reševanje, 10 odstotkov sredstev za nakup vozila pa bo prispevalo gasilsko društvo Črenšovci, domačini z nabirkami, botri, donatorji in sponzorji.

Po petih letih dela na projektu nabave novega vozila, so le-to v gasilsko garažo pripeljali v soboto, 10. decembra in vozilo prevzeli v operativno uporabo. Predstavitev projekta in tehnična opremljenost vozila je bila v nedeljo, 11. decembra pri gasilsko vaškem domu v Črenšovcih, sočasno pa je tudi potekal dan odprtih vrat, kjer so si lahko obiskovalci ogledali orodišče, opremo, vozila in gasilski dom.

Kot je povedal predsednik PGD Črenšovci Dušan Utroša gre za novo gasilsko vozilo, ki je eno med najsodobnejši vozili ta hip v Pomurju. Z nakupom vozila se bo nadomestila dosedanja cisterna, ki je dopolnila 33 let. Celotna vrednost novega vozila, ki bo edino tako vozilo v občini Črenšovci in je namenjeno za večjo varnost občanov za naslednjih 30 let, je ocenjena na 238.000 evrov in vključuje nakup podvozja, nadgradnjo, vso gasilsko zaščitno reševalno opremo, opremo za vzdrževanje za potrebe občine Črenšovci in za izobraževanje. Vozilo so črenšovski gasilci naročili v podjetju WEBO Maribor, nadgradnja pa je potekala v Euro GV v Ilirski Bistrici. Gasilci so se odločili za vozilo Man.

Ob predstavitvi nove avtocisterne je zbranim predstavil novo vozilo poveljnik gasilskega društva Janez Zadravec. Gre za vozilo Man 4 krat 2, skupna dovoljena masa vozila znaša 18 ton, trenutno je vozilo teže 16 ton in 100 kilogramov, vozilo poganja motor Euro 5 z 250 KM in ima 340 konjskih moči in devet stopenjski menjalnik. V vozilu je pogon za gasilsko črpalko, opremljeno z verigami v primeru snega ali blata za boljši prijem. Dolžina vozila znaša 7 metrov, širina 2,5 metra in višina 2,90 metra. Nadgradnja je izdelana iz nerjavečih materialov, v sredini nadgradnje je nameščen rezervoar za vodo s kapacitete 6 tisoč litrov, na zadnji strani vozila je kombinirana gasilska črpalka, ki ima 3 tisoč pretoka pri desetih barih in 4 tisoč litrov pretoka pri 40 barih. Vozilo se ponaša z svetlobnim stebrom z Led reflektorji, opremljeno je z dvema napadalnima navijakoma, pri čemer lahko gasilci z hitrim napadalnim vodom izpostavijo okoli 160 metrov cevovoda s hitrim napadalnim navijakom. Na strehi vozila je vodni top pretoka od 800 do 1300 litrov vode na minuto. Novo črenšovsko gasilsko vozilo pa je opremljeno tudi s prvo gasilsko lestvijo v občini Črenšovci z oporniki. Vozilo ima tudi močan agregat v primeru nočne dodatne razsvetljave ob gasilski intervenciji in sicer v primeru uporabe potopne črpalke. Spredaj na vozilo je 30 metrov šest tonske jeklene vrvi in sistem za pranje cest, ki deluje na principu visokega tlaka. V vozilo je večino nove opreme, katera je ocenjena na 50 tisoč evrov.

Gasilsko društvo Črenšovci in vaščani Črenšovcev že vrsto let delajo z roko v roki za večjo preventivno varnost občanov, pri čemer so v zadnjih treh prostovoljnih nabirkah zbrali od vaščanov 21 tisoč evrov, kar je v teh kriznih in težkih časih veliko za razvoj črenšovskega gasilstva, ki deluje že 93 let v službi bližnjemu v pomoč. Že sedaj se pripravljajo na kandidiranje na razpis Uprave za zaščito in reševanje, pri čemer društvo pričakuje, da bo na razpisu uspelo in v občinsko malho dobiti nazaj okoli 45 tisoč evrov državnega denarja. Drugi večji zalogaj društva bo slonelo na poveljniku društva, da bo vozilo varno namenjeno v operativno uporabo, predvsem z usposabljanjem gasilcev za delo z novo avtocisterno. Z novo pridobitvijo se je začelo pisati novo poglavje in nova zgodba za prihodnje obdobje, saj ima društvo vizijo, cilje, nenehni razvoj, strokovnost, sodelovanje in skrb za varnost bližnjega. Rezultat skupnega dela in sodelovanja vseh, ki so v projektu sodelovali je bil viden pred gasilsko vaškim domom v Črenšovcih in sicer proizvajalca in gasilskega društva Črenšovci, ko bo namenjeno za vaje, izobraževanje, šolanje in ne nazadnje tudi, ko se bo oglasila gasilska sirena na domačem gasilskem domu in kliče na pomoč v primeru požara, intervencij, neurij, poplav ali prometnih nesreč.

K novi pridobitvi sta črenšovskemu gasilskemu društvu čestitala Matjaž Klarič iz Gasilske zveze Slovenije in predsednik Gasilske zveze Črenšovci Matija Majcen. Uradni prevzem vozila bo aprila v letu 2017. Ob novi pridobitvi so gasilci za vse poskrbeli s hrano, pijačo in torto s katero so se vsi posladkali.

Jože Žerdin


Več v Kultura in izobraževanje