Sprejeli predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana med mandatom

Novela določa, da lahko občani odpokličejo župana enkrat med mandatom, in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najpozneje 12 mesecev pred potekom mandata. Ob tem morajo biti tudi izpolnjeni z zakonom določeni pogoji.

Prlekija-on.net, petek, 16. december 2016 ob 09:053
Nezadovoljstvo z državnimi in lokalnimi oblastmi je vrhunec pri nas doseglo v letu 2012

Nezadovoljstvo z državnimi in lokalnimi oblastmi je vrhunec pri nas doseglo v letu 2012

Državni zbor je na četrtkovi seji s 45 glasovi za in 19 proti sprejel predlog novele zakona o lokalni samoupravi, ki prinaša možnost odpoklica župana med mandatom. Novela določa, da lahko občani odpokličejo župana enkrat med mandatom, in to v obdobju po preteku 12 mesecev od dneva nastopa mandata in najpozneje 12 mesecev pred potekom mandata, če so izpolnjeni z zakonom določeni pogoji glede števila volivcev v občini, ki podprejo pobudo, zahtevajo glasovanje o odpoklicu in se udeležijo glasovanja.

Število podpisov podpore zahtevi za odpoklic župana je po predlogu novele odvisno od števila prebivalcev v občini. Odstotek volivcev, ki naj zahtevo podprejo, se giblje od 30 odstotkov v občini z do 5.000 prebivalci do 10 odstotkov volivcev v občini z več kot 100.000 prebivalci, odločitev volivcev za odpoklic župana pa je po zakonskem predlogu sprejeta, če se glasovanja udeleži več kot 90 odstotkov števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, in če za odpoklic glasuje večina volivcev, ki so glasovali.

Noveli so podporo izrekli poslanci strank SMC, DeSUS in ZL, proti pa so bili v strankah SD, SDS in NSi. Ostro so se proti noveli odzvali tudi v zunajparlamentarni stranki SLS, kjer so že v torek v sporočilu za javnost zapisali, da bodo vložili zahtevo za ustavno presojo novele, če bo le-ta sprejeta.

Noveli nasprotujejo tudi v Skupnosti občin Slovenije (SOS) in v Združenju občin Slovenije (ZOS). V SOS poudarjajo, da pri tem obstaja bojazen za možnosti zlorab zaradi osebnih interesov posameznikov ali interesnih skupin znotraj občine, vse do možnosti političnega obračunavanja. V ZOS pa opozarjajo, da je sistem odpoklica izredno težko oblikovati na način, da ta ne bi bil predmet političnih zlorab vsakokratne opozicije v občinskem svetu oziroma nezadovoljnih skupin občanov, ki jim niso po volji aktualne odločitve županov, sploh v času obubožanih občinskih proračunov.

O novi zakonodajni ureditvi bodo spregovorili tudi na petkovi seji predsedstva ZOS, kjer se pričakuje, da bodo oblikovali poziv državnemu svetu, naj na novelo zakona vloži veto. V državnem svetu se bo to tudi zelo verjetno zgodilo, saj so svetniki ob obravnavi novele sklenili, da le-te ne podpirajo, saj so prav tako mnenja, da se lahko z institutom odpoklica župana ogrozi sistem lokalne samouprave.


Več v Politika