Pomurski gasilci obiskali murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa

Gasilci so škofa seznanili o delu pomurskih gasilcev na področju požarne varnosti

Prlekija-on.net, sreda, 21. december 2016 ob 14:20
Srečanje gasilcev in škofa

Srečanje gasilcev in škofa

Kako pomembno je sodelovanje med pomurskimi gasilci in murskosoboško škofijo so začutili ob božično novoletnem srečanju na sedežu škofije v Murski Soboti, ko je škof msgr. dr. Peter Štumpf v torek, 20. decembra sprejel vodstvo pomurskih gasilcev, ki so škofa med drugim seznanili z aktivnostmi v letu 2016 in načrtih v letu 2017 na področju požarne varnosti v pomurski regiji. Škof je gasilce sprejel z odprtimi rokami in z velikim veseljem, saj je zadeva tako pomembna, da prostovoljno delo opravljajo pomurski gasilci.

Sodelovanje med škofijo in župnijami, pomurskim gasilskim poveljstvom in gasilskim svetom za Pomurje, Gasilskimi zvezami in gasilskimi društvi je ostalim slovenskim gasilcem lep vzgled sodelovanja. Predvsem je gasilski duh začutiti v mesecu maju, ko gasilci obeležujejo svojega zavetnika svetega Florjana, ko se v posameznih župnijah darujejo Florjanove svete maše za gasilce. Pomurski gasilci so v letu 2016 po besedah predsednika pomurskega gasilskega sveta za Pomurje Milana Antolina, ki je tudi hkrati podpredsednik Gasilske zveze Slovenije opravili številne gasilske izobraževalne vaje, gasilci delujejo kot nestrankarska organizacija ne glede na veroizpoved ali narodnost.

Škof je pohvalil dobro sodelovanje, ki ga je potrebno še nadgraditi. Povedal je, da se je v škofiji končal škofijski misijon, v župniji Sveti Jurij ob Ščavnici se je odprl materinski dom, soboški Lazarjev dom nudi prehrano in druge potrebe številnim pomurskim ljudem, ki živijo v težkih socialnih razmerah. Po besedah škofa je še vedno začutiti solidarnost do ljudi, ki so pomoči potrebni. Škof je nanizal nekaj svojih vtisov, ko je obiskal slovenske župnije v Argentini. Škof je gasilcem dejal, da bi duhovniki morali z gasilci še tesneje sodelovati in se po svojih močeh vključiti ter spoznati delo gasilca, kar naj bi se v prihodnje tudi zgodilo. Sprejema sta se udeležila tudi namestnik predsednika gasilskega sveta za Pomurje Andrej Vöröš in Janez Škraban, ki je predstavljal gasilsko društvo Murska Sobota. Ob koncu sprejema se je škof pomurskim gasilcem zahvalil za vse kar so dobrega postorili za varnost občanov. Skupaj so še opravili molitev in škof je gasilce blagoslovil ter jim voščil vesele božične praznike in srečno novo leto, ki prihaja in da bi bilo čim manj nesreč, požarov in tako bi bilo manj gasilskih intervencij.

Jože Žerdin


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje