V Križevcih na Štefanovo konji prejeli blagoslov

Po blagoslov s priprošnjo za zdravje konj in njihovih gospodarjev je tokrat prišlo 30 konjev (konji iz ožje okolice in konjenica iz Male Nedelje)

Bianca Žitnik, ponedeljek, 26. december 2016 ob 17:061
Štefanovo v Križevcih pri Ljutomeru

Štefanovo v Križevcih pri Ljutomeru

Sončen decembrski dopoldan je 26. decembra privabil v vaško jedro v Križevcih pri Ljutomeru veliko število ljudi. Poleg državnega praznika Dneva samostojnosti in enotnosti je na dan, ko goduje sv. Štefan – zavetnik konj, potekala tradicionalna prireditev blagoslov konj. Blagoslov konj so pripravili Kulturno društvo Križevci, občina Križevci, konjeniški klub Križevci in župnija Križevci.

Po blagoslov s priprošnjo za zdravje konj in njihovih gospodarjev je tokrat prišlo 30 konjev (konji iz ožje okolice in konjenica iz Male Nedelje). Poleg blagoslova, ki jim ga je podelil domači župnik Štefan Vinkovič so konji oz. njihovi gospodarji prejeli blagoslovljeno sol. V svojem nagovoru je župan Občine Križevci mag. Branko Belec poleg čestitk župniku ob godu ter lastnikom tekmovalnih konj za uspešno zaključeno tekmovalno sezono, čestital občankam in občanom ob državnem prazniku in poudaril pomen naše samostojnosti, hkrati pa pozval k enotnosti kot je združevala Slovenke in Slovence pred 26. leti na referendumu.

Kasaštvo in konjerejo v Prlekiji sta predstavili učenki OŠ Križevci pri Ljutomeru, dopoldansko dogajanje pa so glasbeno popestrili člani pihalnega orkestra KUD Muzika Križevci.


Več v Kultura in izobraževanje