Ste našli ali pogrešate svojo žival?

Nekaj nasvetov kako ravnati v takih primerih

Prlekija-on.net, četrtek, 29. december 2016 ob 15:23
Izgubljene muce pogosto končalo pod kolesi vozil

Izgubljene muce pogosto končalo pod kolesi vozil

Vidite žival, za katero se vam zdi, da tava in išče svoj dom? Prav je, da ji pomagamo. Vendar se je najprej potrebno prepričati, če res tava in je izgubljena, ali je mogoče njen dom v bližini. Zato naj vam ne bo težko povprašati pri sosednjih hišah, če jo poznajo ali je mogoče njihova. Prepogosto se zgodi, da ljudje hočejo pomagati živali tako, da jo odnesejo iz njenega okolja ali stran od njenega doma, ker mislijo, da je izgubljena.

Takšno usodo je doživel maček iz Gornjih Petrovcev, ki je imel vsak dan isto pot, da je šel na sprehod. Vendar so ga enega dne lastniki zaman čakali. Iskali so ga in izvedeli, da ga je pobrala neka ženska in ga dala v avtomobil. S kakšnim namenom ve le ona. Ta maček se je pojavil v Černelavcih, taval okrog. Ljudje so ga videli a niso vedeli čigav je. Žal je v svojem tavanju postal žrtev avtomobila.

Kako bi lahko preprečili te žalostne zgodbe?
  • mačke in psi, ki so sterilizirani oz. kastrirani se bolj držijo doma in se manj potepajo,
  • če žival pogrešamo, ne čakamo, da sama pride domov, ampak jo najprej iščemo v okolici doma, nato pokličemo radijske postaje, ki vam brezplačno pomagajo z obvestili, obvestite bližnje zavetišče in veterinarske postaje. Društvo za zaščito živali Pomurja vedno pomaga pri iskanju z obvestili, letaki in plakati,
  • enako ravnate v primeru, če ste žival našli,
  • preden greste od doma, preverite, če so vaše muce na varnem, ker se prepogosto dogaja, da v hladnem vremenu zlezejo pod pokrov avtomobila, kjer se grejejo. Tako jih odpeljete od doma in se znajdejo v njim povsem neznanem okolju.
Ne pustite živali v stiski, če je izgubljena. S pravilnim ravnanjem boste preprečili njihove tragedije in skrbnikom prihranili skrbi in žalost.

Tamara Zupe, članica DZŽP


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava