Bio odpadkov v zabojnike ne odlagamo v plastičnih vrečkah

Nekateri ljudje ostanke hrane v zabojnike še vedno mečejo v do okolja škodljivih plastičnih vrečkah

Prlekija-on.net, nedelja, 8. januar 2017 ob 09:341
Po vsej Sloveniji, je od 1. julija 2011 dalje, obvezno ločeno zbiranje in prevzemanje biološko razgradljivih odpadkov. Takrat je namreč začela veljati uredba o ravnanju z biološko razgradljivimi kuhinjskimi odpadki in zelenim vrtnim odpadom.

Približno tretjina odpadkov, ki jih pridelajo gospodinjstva, je biološko razgradljivih in se odlagajo v rjavi zabojnik. V zabojnike jih lahko odvržemo v papirnati ali kateri drugi razgradljivi vrečki, ekologi pa pravijo, da je najbolje, če jih v zabojnike kar presujemo iz kakšne druge posode, ki jo uporabljamo za zbiranje teh odpadkov. A kljub temu, nekateri ljudje ostanke hrane v zabojnike še vedno mečejo v do okolja škodljivih plastičnih vrečkah, kar lahko vidimo tudi v Ljutomeru.

Delež bioloških odpadkov se sicer pri nas povečuje, saj je leta 2009 bilo v rjavih zabojnikih zbranih skoraj petdeset tisoč ton odpadkov, v letu 2015 pa že okoli 115 tisoč ton. Med biološkimi odpadki pa je pogosto tudi plastika, saj nekateri olupke zelenjave in sadja v smetnjake odlagajo v plastičnih vrečkah, katere stroj nato izloči. Ker so te uničene in umazane, jih ni več mogoče predelati in končajo v sežigalnicah.

Kaj spada v rjavi zabojnik ter v ostale zabojnike, si lahko ogledate v razpredelnici abecede ločevanja gospodinjskih odpadkov na območju občin Ljutomer, Križevci, Razkrižje in Veržej.

Biološko razgradljive odpadke pa lahko tudi kompostiramo, o čemer si več lahko preberete tukaj.


Več v Narava