Marica Zacherl v DSO Ljutomer praznovala 100. rojstni dan

Marica je bila rojena 7.1.1917 v Ljutomeru v znani ljutomerski zavedni slovenski družini Zacherlovih

Prlekija-on.net, torek, 10. januar 2017 ob 10:3121
Marica Zacherl

Marica Zacherl

V ponedeljek, 9. januarja, so v Domu starejših občanov Ljutomer, v večnamenskem prostoru doma, proslavili 100-ti rojstni dan njihove stanovalke Marice Zacherl.

Skupaj z gospo Marico so se ob njenih slikah in spominih sprehodili po njenem življenju. Marica je bila rojena 7.1.1917 v Ljutomeru. Celo svoje življenje je Ljutomerčanka, trenutno pa je stanovalka Doma starejših občanov Ljutomer že sedmo leto. Nazadnje je prebivala na Ormoški cesti 8 v Ljutomeru.

Rodila se je v znani ljutomerski zavedni slovenski družini Zacherlovih. Dedek Franc Zacherl, je bil znan ljutomerski učitelj, posestnik, skladatelj, organist, ustanovitelj ljutomerske glasbene šole, knjižničar in pevovodja. Bil je tudi predsednik in ustanovitelj sadjarske in vrtnarske podružnice v Ljutomeru ter zaradi vseh narodnobuditeljski zaslug, v Ljutomeru dobil tudi svojo ulico. Mama Marice, Minka Zacherl pa je bila priznana pianistka in profesorica na meščanski šoli v Mariboru.

Marica je poklicno delovala kot učiteljica nemškega jezika ter tudi kemije v Ljutomeru, pred tem pa je več kot deset let učiteljevala tudi v Krapini in Slavonskem Brodu. Tudi njena hčerka, Alka Berce je upokojena učiteljica, imela pa je še enega sina. Velja tudi omeniti, da je priznani pediater, dr. Vojko Berce njen vnuk. Marica je bila vso življenje vpeta v pedagoško delo in je cenjena pri svojih bivših učencih ter sodelavcih.

V življenju je veliko doživela. Kot otrok je bila med drugo svetovno vojno izgnana skupaj s svojo družino na Hrvaško. Po vojni so se vrnili v Ljutomer. V domu živi sedaj že sedmo leto in je med stanovalci in delavci zelo priljubljena. Pri svojih letih je namreč zelo zgovorna, zelo bistrega uma in polna koristnih nasvetov. Zna se nasmejati tudi na svoj račun in humor sprejema kot sestavni del pozitivne naravnanosti na življenja. To naravnanost vsem skupaj v domu tudi danes še naprej polaga na srce in jih uči v maniri tistih najboljših učiteljic, da se je treba v življenju preprosto imeti rad.

Za kulturni program so poskrbeli zaposleni in stanovalci doma, slavljenki pa so voščili Anton Heric, predstavnik stanovalcev v svetu zavoda, direktor DSO Ljutomer, mag. Tomislav Nemec, čestitali so ji tudi delavci negovalnega tima tretjega oddelka, ki so za njo pripravili še krajši skeč, ter Mira Azzeh, soseda Marice, ki jo pozna že od malih nog, in je prav tako upokojena učiteljica nemškega jezika.

Direktor DSO Ljutomer, mag. Tomislav Nemec, ki je mimogrede bil tudi učenec Marice Zacherl in tudi Mire Azzeh, je med drugim dejal, da je 100. rojstni dan Marice častitljiv in pomemben praznik za celoten dom, stanovalce, zaposlene ter tudi celotne lokalne skupnosti, saj je Marica vsega spoštovanja vredna Ljutomerčanka, članica narodno zavedne in glasbene družine mesta Ljutomer in učiteljica, ki je mnoge uspešno pripeljala do znanja.

Ob koncu slavja je Marica na veliki torti, ki so ji jo pripravili v domu, pihnila svečke ter zarezala v njo. Vsi skupaj so še nazdravili častitljivemu jubileju in še na mnoga zdrava leta ter se posladkali s torto.

V spodnjem videu še je nasvet Marice za zadovoljno življenje.



Več v Družabno