Napotki o pravilnem kurjenju z lesom

Zaradi nizkih temperatur in povečanega kurjenja malih kurilnih naprav, so v zadnjih dneh zelo pogosti dimniški in drugi podobni požari

Prlekija-on.net, torek, 10. januar 2017 ob 19:51
V zadnjih dneh so pogosti dimniški požari

V zadnjih dneh so pogosti dimniški požari

V teh dneh so zaradi nizkih temperatur in povečanega kurjenja malih kurilnih naprav, zelo pogosti dimniški in drugi podobni požari. Na Ministrstvu za okolje in prostor so že pred časom predstavili zloženko o pravilnem kurjenju z lesom, v kateri opozarjajo, da v pečeh ne kurimo embalaže, obdelanega lesa (barvanega ali lakiranega), ivernih plošč, plastike in drugih gospodinjskih odpadkov, saj dim in pepel, ki nastajata pri njihovem kurjenju, vsebujeta veliko strupenih snovi.

Prav tako ne kurimo vlažnega lesa saj pri kurjenju le-tega čezmerno onesnažujemo okolje, poleg tega porabimo več goriva, saj se energija porabi za izhlapevanje vode.

Od načina zgorevanja lesa je odvisna ne samo količina izpusta prašnih delcev, temveč tudi njihova sestava in s tem škodljivost. Prašni delci, ki nastanejo pri slabem zgorevanju lesa (npr. zaradi nepravilnega kurjenja, nepravilnega goriva ali zaradi vlažnega lesa), so za zdravje škodljivejši.

Podrobnosti si lahko preberete v zloženki o pravilnem kurjenju z lesom ter v podrobnejših napotkih za pravilno kurjenje z lesom.


Več v Narava