Pri nas naj bi zapadlo okoli deset cm snega

Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo v petek dopoldne padavine razširile tudi na vzhodno Slovenijo

Prlekija-on.net, četrtek, 12. januar 2017 ob 16:511
V petek bo Prlekijo pobelil sneg

V petek bo Prlekijo pobelil sneg

Po napovedih Agencije RS za okolje (ARSO) se bo ponoči po celotni državi pooblačilo. Padavine na jugozahodu se bodo okrepile in se širile proti vzhodu.

V petek dopoldne se bodo padavine razširile tudi na vzhodno Slovenijo. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo deževalo, sredi dneva in popoldne bo dež s severa prešel v sneg. Meja sneženja se bo postopno spustila do nižin. Razmere bodo zimske. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. Popoldne bodo temperature od -3 do 2 stopinj C.

Kot še navaja ARSO, je težava pri napovedi količine padavin v primeru sredozemskih ciklonov ta, da so le-ti razmeroma majhni, zato je težko točno napovedati njihovo natančno lego. Že majhne razlike med napovedano in dejansko lego ciklona se lahko odražajo v večji razliki napovedane vrste in količine padavin pri nas.

Trenutni izračuni predvidevajo, da bo skupna količina padavin (dežja in snega) ob tem dogodku predvsem v zahodni, južni in delu osrednje Slovenije znašala od 20 do 50 litrov/m2, lokalno v hribovitem svetu tudi več.

Od petka opoldne do sredine noči na soboto, ko bo sneženje ponehalo, bo po trenutnih izračunih v večjem delu Slovenije po nižinah zapadlo od 10 do 20 cm, v višjih legah pa tudi več snega.

Animacijo padavin, kako bodo prišle k nam, si lahko ogledate tukaj.

Animacija sneg


Več v Narava