Ob obilnem sneženju, naredili velikega snežaka

Brž, ko je v nočnih urah sneg ponehal naletavati, so se lotili izdelovanja snežaka

Prlekija-on.net, petek, 13. januar 2017 ob 21:252
Snežak

Snežak

Čeprav še prava zima z veliko količino zapadlega snega do sedaj še ni pokazala svojih ostrih zimskih »zob«, je v petek, 13. januarja pobelilo pomursko ravnico. v popoldanskih urah. Do večera je zapadlo do 15 cm snega in nastala je prava zimska snežna idila. Snega so se nedvomno najbolj razveselili otroci pa tudi kmetje, saj so tako zimski posevki krušnih žit zaščiteni od polarnega mraza.

Ponekod, kot denimo pri Puckovih v Lipi so se odločili in brž, ko je v nočnih urah sneg ponehal naletavati, so se lotili izdelovanja snežaka. Delo jim je šlo kar lepo od rok, kajti moker sneg se je oprijemal in kaj kmalu je nastal pravi snežak, ki je visok okoli 2 metra. Za izdelovanje snežaka je bila potrebna kar velika količina snega, ki ga je ta čas bilo kar na pretek.

Snežak je izdelan po človeški podobi, ki v rokah drži metlo in šibo, na glavi pa ima stari lonec. Ob tem so mu še dodali nekaj domačih pridelkov, od koruze, korenja itd. Vaščane Lipe je tako zvečer pozdravil novi snežni prebivalec. Vprašanje pa je, kako dolgo se bo kot tak obdržal in kljuboval temperaturam. Če ga ne bo »požrla« odjuga, bo mogoče ostal do konca zime.

Jože Žerdin


Več v Narava